Ομήρου:Η Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι με εφησυχασμούς,επανάπαυση και με απλές δηλώσεις η Κύπρος δεν θα βγει από την κρίση

13:22 21/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι με διακηρύξεις, εφησυχασμούς, επανάπαυση και με απλές δηλώσεις ότι εφαρμόζουμε πιστά και με θρησκευτική ευλάβεια το μνημόνιο, η Κύπρος δεν θα βγει από την κρίση. Η Κύπρος, δήλωσε, χρειάζεται ανάπτυξη, επενδύσεις, τη δημιουργία

νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αρχίσει η επανεκκίνηση της οικονομίας, προσθέτοντας πως «είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού οικονομικού σχεδιασμού».

Η μεγάλη αύξηση στην ανεργία, πέραν από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί, έχει άμεσο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά αφού τεράστια ποσά δαπανούνται για ανεργιακά επιδόματα, ενώ δυνατό να οδηγήσει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, μετά την απόφαση του Eurogroup η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με ψηλά ποσοστά ύφεσης και ανεργίας, ενώ τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την κυπριακή οικονομία καταδεικνύουν,-όπως είπε,- ότι αποκλειστικά με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα, η οικονομία και η κοινωνία δεν μπορούν να εξέλθουν από την κρίση.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ο αριθμός των ανέργων το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στους 68.300 και το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 15,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ το ποσοστό ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σημείωσε αύξηση κατά 11,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Ανέφερε ακόμη πως το πιο ανησυχητικό είναι ότι για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 40,3% του εργατικού δυναμικού των ηλικιών αυτών, σημειώνοντας αύξηση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, κατά 25,9%

Είναι, συνέχισε, μεγάλη πρόκληση να υπάρξει διαχείριση των όρων του μνημονίου με στόχο τη συγκράτηση της ύφεσης και της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα και με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, «που απαιτείται ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη, στη δημιουργία επαναλαμβανόμενων επιχειρηματικών εσόδων, στην επάνοδο στις αγορές και στην έξοδο από την κρίση».

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ πρότεινε την πλήρη μηχανογράφηση των υπηρεσιών που αφορούν τις διαδικασίες στον έφορο Εταιρειών και στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, τη παραχώρηση συγκεκριμένων πολεοδομικών κινήτρων, τον εμπλουτισμό των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρονται στην Κύπρο μέσα από την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, και άλλα συναφή μέτρα.

Είναι απαραίτητο, κατέληξε, «να υπάρξουν μέτρα σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και επανάκτησης της εμπιστοσύνης ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα