Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στη Γερμανία

13:16 21/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μάχη και για την τελευταία ψήφο δίνουν όλα τα κόμματα στη Γερμανία δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα υπάρξει μια οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ εκτός βουλής θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία». Αν και θεωρητικά όλα είναι δυνατά στις εκλογές,

το ξεκάθαρο φαβορί είναι η Άγκελα Μέρκελ ενώ ο αντίπαλός της Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ δίνει μάχη για να καλύψει τη σημαντική διαφορά που τον χωρίζει από την Καγκελάριο.

Στις 1900 ώρα Κύπρου την Κυριακή αναμένεται να μεταδοθούν τα πρώτα exit polls και στη συνέχεια σταδιακά τα αποτελέσματα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων χάσει την πλειοψηφία, ανέβει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και μειωθεί η εκλογική δύναμη των Πρασίνων, τότε ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή μπορεί να αποδειχθεί πολύπλοκος.

Η δεύτερη δημόσια τηλεόραση (ZDF), σπάζοντας μια παράδοση ετών, σύμφωνα με την οποία 10 μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν μεταδίδονται σφυγμομετρήσεις για να μην επηρεάζονται οι ψηφοφόροι, μετέδωσε το “Εκλογικό Βαρόμετρο”.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν οριακή πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό (45,5%) με το κόμμα των Φιλελευθέρων να μπαίνει στη βουλή (5,5%), το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ανεβαίνει στο 27%, τους Πράσινους να συγκεντρώνουν ένα 9%, το κόμμα, η Αριστερά να κυμαίνεται γύρω στο 8,5% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) να συγκεντρώνει 4% και να μένει εκτός.

Η επιλογή του ZDF να δώσει στη δημοσιότητα σφυγμομετρήσεις τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών επικρίθηκε από τον απερχόμενο πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Λάμερτ.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτο Emnid, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν ξέρει τί θα ψηφίσει, ενώ ένα 16% είναι σχετικά σίγουρος σε ποιο κόμμα θα ρίξει τη δεύτερη ψήφο.

Προς όλους αυτούς, αλλά κυρίως σε όσους δεν πρόκειται να ψηφίσουν την Κυριακή απευθύνθηκε ο Γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ χθες, προτρέποντάς τους να ψηφίσουν.

Παρέμβαση υπήρξε και από τους πρώην Καγκελαρίους, Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ.

“Πρόκειται για διαδεδομένο λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι αδιάφορο ποιός κερδίζει και ποιος κυβερνά” γράφει ο Χ. Κολ σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild.

Από την πλευρά του ο Σρέντερ σημειώνει στην ίδια εφημερίδα: “Η ψήφος είναι σημαντική, μόνο έτσι μπορούν να γίνουν αλλαγές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα