Ομήρου: Καθήκον μας να αποτρέψουμε τους κινδύνους για την πατρίδα μας

09:46 5/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας, οι εχθροί της ελευθερίας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Σάββα Αντωνιάδη στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσελέουσης στη Γιόλου.
«Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά

απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση», ανέφερε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.

Ζήτησε επιμονή στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του Κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Ανέφερε επίσης ότι η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία. Πρόσθεσε ότι η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα.

Εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 που μπορεί να αποτελέσει και τη βάση μιας πλατειάς εθνικής ενότητας.

Ζήτησε επίσης να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή ιδιότητας της Κύπρου αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των Αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Κάλεσε επίσης σε συλλογικότητα και συνδιαμόρφωση των αποφάσεων διαχείρισης του Εθνικού θέματος.

Αναφερόμενος στο ήρωα Σάββα Αντωνιάδη, είπε ότι έδωσε τη ζωής του στον άνισο αγώνα για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής.

Αναφερόμενος στη ζωή του ήρωα είπε ότι ο Σάββας Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Γιόλου της Πάφου στις 16 Αυγούστου 1951. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Γιόλου και στη συνέχεια στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας από όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1969. Το Σεπτέμβριο του 1969 ενεγράφη σε Τεχνολογική Σχολή στη Θεσσαλονίκη στο Τμήμα Μηχανοδηγών από όπου αποφοίτησε το Δεκέμβριο του 1971. Τον Ιανουάριο του 1972 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και τοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα