Ομάδες Τ/κ παραγωγών διαδήλωσαν υπέρ του Ασίλ Ναδίρ στα κατεχόμενα

16:42 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαδηλώσεις από ομάδες παραγωγών πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα ως έκφραση υποστήριξης στον Τ/κ επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ, ο οποίος καταδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο για οικονομική απάτη.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο κοντά στην Πύλη Κερύνειας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων των κατεχομένων Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί και ο πρόεδρος των Τ/κ γεωργών Αλί Καν Καμπακσί, σε ομιλίες τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ναδίρ, αποδίδοντας την καταδίκη του στη Βρετανία σε «πολιτικά παιχνίδια».

Στη

συνέχεια, η ομάδα των διαδηλωτών πορεύθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και επέδωσαν στον αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών, επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν. Ακολούθως μετέβησαν στα γραφεία της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας και επέδωσαν επιστολή στον Υπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ασίλ Ναδίρ, μέλλον για τους Τ/κ», «Εγγυήτρια Βρετανία μην παραδοθείς στην ελληνοκυπριακή συνομωσία», «Θέλουμε δικαιοσύνη από τη Βρετανία», «Οι Τ/κ λένε φτάνει στα απάνθρωπα ‘εμπάργκο’», «Ρωτούμε τον ΟΗΕ: Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «Ασίλ Ναδίρ, οι Τ/κ είναι δίπλα σου».

Η επιστολή προς τον ΟΗΕ και την Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας υπογράφηκε από τις τουρκοκυπριακές οργανώσεις κτηνοτρόφων, αγροτών, λεμονοπαραγωγών, πατατοπαραγωγών, ελαιοπαραγωγών, γεωπόνων, ιδιοκτητών θερμοκηπίων και την ένωση Τ/κ κοινοταρχών.

Στην επιστολή χαρακτηρίζονται άδικα τα «εμπάργκο» στις εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι περί τα έτη 1982-1990 με τις πρωτοβουλίες του Ασίλ Ναδίρ επιτεύχθηκαν σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τις εξαγωγές κάποιων αγροτικών προϊόντων, όπως και στον τομέα του τουρισμού.

Προσθέτουν ότι μετά την πτώχευση της εταιρείας του Ασίλ Ναδίρ Polly Peck, κατέρρευσε επίσης και η οικονομία των κατεχομένων. Αποδίδουν μάλιστα την πτώχευση στο ελληνοκυπριακό λόμπι, σύμφωνα με έγγραφα που, όπως ισχυρίζονται, παρουσιάστηκαν το 2012 στη δίκη του Ναδίρ.

Υποπστηρίζεται επίσης ότι ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου παραδέχθηκε ότι από το 1982 ιδρύθηκε ένα ειδικό γραφείο με στόχο να επιτεθούν πολιτικά και να αναγκάσουν σε πτώχευση τον Ασίλ Ναδίρ και την εταιρεία του. Στην επιστολή ζητείται επίσης «αποκατάσταση της δικαιοσύνης» για τον Ασίλ Ναδίρ και κατάργηση των «άδικων εμπάργκο» κατά των κατεχομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα