Ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία, κινδυνεύει, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

16:33 3/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο χριστιανισμός, ιδίως στη Συρία, κινδυνεύει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι αν επικρατήσουν ακραίοι στη Συρία οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες θα είναι οι μειονότητες και οι χριστιανοί και αυτό τους ανησυχεί πολύ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος και Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλος παρέθεσαν σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

προκειμένου να εξηγήσουν το όραμα, τους στόχους τους και τις προσδοκίες της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας», υπό το φάσμα των πολιτικών και των κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών, που εξελίσσονται σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στα πλαίσια κοινής δράσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, έφθασαν στην Κύπρο ομάδες νέων από τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινό πρόγραμμα νέων με νέους από την Εκκλησία της Κύπρου, το οποίο πραγματοποιείται στον κατασκηνωτικό χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στον Άγιο Νικόλαο στην Κακοπετριά.

Η πραγματοποίηση του Προγράμματος αυτού αποφασίστηκε από τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στις 27 Μαρτίου 2012, και αποτελεί κατ’ ουσία την πρώτη κοινή δράση της «Ορθόδοξης Πρωτοβουλίας» των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, που τίθεται σε εφαρμογή.

Η «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία» αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Εκκλησιών, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, στη σύσφιξη των σχέσεων με όλους τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής καθώς και στην ανάπτυξη αρμονικών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των Αβρααμικών Θρησκειών. Επιπλέον μέσω της «Ορθόδοξου Πρωτοβουλίας» οι Εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, θα μπορούν να έχουν συναντήσεις και συζητήσεις, αναζητώντας απαντήσεις σε πολλά και σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τη Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι στη Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών αποφάσισαν η κάθε Εκκλησία να στείλει 20 παιδιά από το στενό περιβάλλον της κάθε τοπικής Εκκλησίας, ούτως ώστε να έρθουν μεταξύ τους σε επαφή, να έχουν μια αλληλογνωριμία, να έχουν μία συνεργασία μεταξύ τους.

«Κάθε χρόνο θα προσθέτονται και νέα παιδιά, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών μας θα είναι μεταξύ τους γνωστοί και συνεργάτες και με αυτό τον τρόπο θα είμαστε η μία Εκκλησία μέσα στην άλλη. Θα είμαστε τόσο στενά συνδεδεμένοι που θα αποτελούμε ένα ενιαίο σύνολο, ούτως ώστε να υπηρετεί η μία την άλλη και ο κοινός στόχος είναι η προσφορά μας όσο το δυνατό μεγαλύτερη για το ποίμνιο που μας ανέθεσε ο Θεός να ποιμαίνουμε στο χώρο της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη Σύσκεψη είχαν αποφασίσει να επισκεφτούν και τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μ

Keywords
Τυχαία Θέματα