Οικολόγοι: Λάθη στη διαχείριση του θέματος της επιστροφής Αμμοχώστου

15:47 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι έγιναν και γίνονται λάθη στη διαχείριση του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και πως είναι όντως πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες, που προέρχονται από τον τουρκικό Τύπο, σχετικά με νέους σχεδιασμούς των Τούρκων για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

”Η προγραμματιζόμενη πονηρή κίνηση των Τούρκων για την Αμμόχωστο επιβάλλει την άμεση προώθηση της πρότασης των Οικολόγων για ‘ελεύθερη και πράσινη Αμμόχωστο’, πρότασης που προνοεί την έναρξη έργων για οικολογική και σύγχρονη ανοικοδόμηση

της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών”, όπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

Η πρόταση αυτή των Οικολόγων προβλέπει, επίσης, όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου, την ”επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους και επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, για να σταματήσει τελεσίδικα η υπόθεση του λεγόμενου κανονισμού του απευθείας εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα”.

”Σύμφωνα με όσα σκόπιμα έχουν διαρρεύσει”, είπε η κ. Χρυσοστόμου, ”οι Τούρκοι ετοιμάζονται να διευρύνουν την προσέγγιση της γνωστής επιτροπής περιουσιών, έτσι ώστε να προσφέρεται στους ιδιοκτήτες γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με την επιλογή της αποζημίωσης και η επιλογή της ανταλλαγής ή της επιστροφής της περιουσίας τους”.

”Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ‘δικαίωμα’ αυτό δεν θα έχουν οι κληρονόμοι των όσων ιδιοκτητών ζούσαν το 1974”, τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.

”Είναι προφανές”, πρόσθεσε, ”ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν ακόμα έναν ελιγμό, που θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την Κύπρο, όμως είναι σαφές ότι η κίνηση των Τούρκων βρίσκεται εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ (όπως η Απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών), τα οποία μιλούν σαφώς για επανεγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου”.

Οι Οικολόγοι θεωρούν ”ότι οι Τούρκοι αξιοποιούν την αδυναμία (ή την άρνηση) της Κύπρου να διεκδικήσει εντατικά και συστηματικά την υλοποίηση της πρότασης του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους, με ταυτόχρονη επαναλειτουργία του λιμανιού της πόλης, υπό την εποπτεία της ΕΕ”.

”Ακόμα και όταν, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το Κίνημα Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών έθεσε θέμα επαναφοράς της πρότασης για επιστροφή της Αμμοχώστου κατά την Κυπριακή Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, δήλωσε η κ. Χρυσοστόμου, ”αντιμετώπισε την κάθετη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια”.

”Αλλωστε”, συνέχισε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, ”παραμένει ανοικτό και με πολλά ερωτηματικά το θέμα της άγνωστης αλληλογραφίας του Προέδρου Χριστόφια με τον Μπαν Γκι-μουν, το τί έγινε και τί περιλαμβάνει αυτή η επιστολή προς Μπαν Γκι-μουν, επιστολή η οποία, υποτίθεται, ζητούσε να προταχθεί ως θέμα στις διαπραγματεύσεις η επιστροφή της Αμμοχώστου στους

Keywords
Τυχαία Θέματα