Οικολόγοι: Η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το προσχέδιο Ντάουνερ

13:41 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από μια πρώτη ανάγνωση του πολυσέλιδου εγγράφου των συγκλίσεων-αποκλίσεων της περιόδου 2008-2012 αναγνωρίζεται ότι για πολλές από τις συγκλίσεις ουδέποτε ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο και ο λαός, δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου.

Φαίνεται, σημείωσε, ότι ισχύει το γνωστό `οι Κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά οι πολιτικές μένουν οι ίδιες` και τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πλήρης και ειλικρινής ενημέρωση ούτε από τους πρώην, ούτε από τους καινούργιους Κυβερνώντες.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, σημείωσε η κ. Χρυσοστόμου,

τα όρνεα γυρνάνε πάνω από το κεφάλι μας και η ηγεσία μας σφυρίζει αδιάφορα ως σαν να βλέπει σπουργίτια.

Η χθεσινή αποκάλυψη για το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (προσχέδιο Ντάουνερ) προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτήματα και θέτει την Κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, είπε.

Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του εγγράφου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο μετά από την αποκάλυψη του Τουρκοκύπριου αξιωματούχου, σημείωσε, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο το έγγραφο αυτό δεν ήταν στα χέρια της Κυβέρνησης προ ημερών και αν υπήρχε γιατί δεν δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που έγινε την προηγούμενη μέρα;

Αν πάλιν το έγγραφο δόθηκε πρώτα στον Έρογλου, πρόσθεσε, υπάρχει θέμα αφού μια τέτοια ενέργεια από μέρους του Ντάουνερ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί αποτελεί ένδειξη προσυνεννόησης και μυστικού σχεδιασμού.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα παραπάνω, συνέχισε, με την σημερινή επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη με την οποία καταγγέλλει τον Ντάουνερ για την επιμονή του να παρουσιάσει το δείπνο της 29ης ως μεγάλης σημασίας πολιτικό γεγονός.

Μέσα στα πλαίσια αυτής της εμμονής του Ντάουνερ, είπε η κ. Χρυσοστόμου, φαίνεται να εντάσσεται η προετοιμασία και η διαρροή του εγγράφου των συγκλίσεων- αποκλίσεων της περιόδου 2008-2012.

“Όμως χτες το Προεδρικό μας έλεγε ότι ήταν μετά από παράκληση του Προέδρου Αναστασιάδη που ετοιμάστηκε αυτό το έγγραφο. Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια; Ο πρόεδρος θέτει θέμα αναβολής ή ματαίωσης του «επικίνδυνου» δείπνου. Αυτό δεν είναι αρκετό. Ο Πρόεδρος πρέπει να επιμένει στην ανάκληση του κ. Ντάουνερ και να το θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη οποιασδήποτε νέας διαδικασίας. Αποτελεί μεγάλο λάθος η ετοιμασία και παρουσίαση του εγγράφου και μόνο η απόσυρση του εγγράφου και του κ. Ντάουνερ διορθώνουν την κατάσταση”, συμπλήρωσε.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί, είπε η κ. Χρυσοστόμου, ότι δεν πρέπει να αφήνονται σκιές και να δημιουργούνται υποψίες, πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στους χειρισμούς για το Κυπριακό.

Αν λάβουμε υπόψη και τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Αμερική για ευκαιρίες επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό, συνέχισε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι προετοιμάζεται το έδαφος για άμεσες διεργασίες.

“Αναμένουμε ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος και θα υπάρξει διαβούλευση και συντονισμός με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για χάραξη μιας κοινής πολιτικής για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν θα αναφερθούμε και να θυμίσουμε τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Αναστασιάδη όσον αφορά το θέμα αυτό”, κατέληξε.

ΚΤ και Τράπεζα Κύπρου

————————–

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου είπε πως όλοι όσοι γνωρίζουν ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα (ΕΚΤ) εξ’ υπαρχής είχε την άποψη ότι μαζί με τη Λαϊκή Τράπεζα πρέπει να «κλείσει» και η Τράπεζα Κύπρου ή τουλάχιστον να γονατίσει.

“Όλοι επίσης ξέρουν ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (και οι ημετέροι του στο μέγαρο της Αγίας Παρασκευής), εκτελούν κατά γράμμα τις οδηγίες της ΕΚΤ. Όσα συμβαίνουν καθημερινά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ότι υπάρχει σχεδιασμός από την ΕΚΤ για επίτευξη του αρχικού στόχου. Και η Κεντρική Τράπεζα, τον εφαρμόζει”, σημείωσε.

“Τελευταίο γεγονός, η ελλιπής σε σημείο που να χαρακτηρίζεται μέχρι και παραπλανητική από τραπεζικούς κύκλους, ανακοίνωση που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα για τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου. Θέμα που συζητήθηκε και στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο και σημειώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι αισιόδοξες – πλην παραπλανητικές – εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, θυμίζουν την περίπτωση της παραπλάνησης της Βουλής για το ύψος του ELA στη Λαϊκή Τράπεζα. Βέβαια τώρα όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος του κ. Δημητριάδη”, πρόσθεσε.

Κυβέρνηση και Βουλή, είπε η κ. Χρυσοστόμου, δεν μπορούν να νίπτουν τα χείρας τους ούτε να στρουθοκαμηλίζουν για τις παράνομες ενέργειες ΕΚΤ και Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας (βλ. Δημητριάδη) για τον ELA.

“Γιατί σιωπούν; Γιατί αδρανούν; Μήπως τα έχουν «βρει» με κάποιο τρόπο και… «ούτε γάτα ούτε ζημιά»; Εμείς, ως Οικολόγοι, είμαστε έξω από οποιαδήποτε συμφωνία συγκάλυψης και αλληλοστήριξης, που να επιτρέπει τελικά στους γνωστούς κυρίους να σκοτώνουν την κυπριακή οικονομία. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου”, κατέληξε.

Πληροφορίες για εκροές καταθέσεων

———————————

Αναφερόμενη στις πληροφορίες του πρακτορείου Ρόϊτερς σε σημερινό δημοσίευμα του ότι υπήρξαν εκροές πολλών δις ευρώ λίγες μέρες πριν την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων, η κ. Χρυσοστόμου είπε πως το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επανειλημμένα έχει ζητήσει από την Επιτροπή θεσμών της Βουλής να εξετάσει το θέμα αυτό και να γίνουν οι κατάλληλες έρευνες ώστε να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα όσων εταιριών και φυσικών προσώπων μετέφεραν καταθέσεις στο εξωτερικό λίγες μέρες πριν την απόφαση του Eurogroup.

Θεωρούμε, σημείωσε, ότι είναι ανήθικο ο ανυποψίαστος Κυπριακός λαός να πληρώνει τα σπασμένα και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι επωφελούνταν τα ψηλά επιτόκια, να έχουν γλιτώσει με λίγες εκδορές.

Αναμένουμε από τη Κυβέρνηση, συμπλήρωσε, να διαχειριστεί το θέμα όπως πρέπει και να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα