Μύδροι Πάπα εναντίον της «δικτατορίας της οικονομίας»

Με την φράση «δικτατορία της οικονομίας» θέλησε ο Πάπας Φραγκίσκος να περάσει το μήνυμά του για μετριοφροσύνη που θέλει να επιβάλλει στην εκκλησία αλλά και απαιτεί και από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ως πρώην Καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες, ο Πάπας γνωρίζει πώς επηρεάζει μια κρίση την καθημερινότητα των ανθρώπων:

«Προκάλεσε φόβο και απελπισία, αφαίρεσε από πολλούς τη χαρά για τη ζωή», είπε, όπως μεταδίδει η Handelsblatt, κατά την επίσκεψη πρεσβευτών στο Βατικανό, όπου μίλησε για την οικονομία με εφαλτήριο

τα δικά του προσωπικά βιώματα.

Ο Φραγκίσκος έζησε την κρίση στην Αργεντινή και γνωρίζει τι ζουν οι ευρωπαϊκές χώρες της Νότιας Ευρώπης. Γι’ αυτό απαιτεί αλλαγή πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ζητάει από τα κράτη να φροντίσουν για την δικαιότερη διανομή του πλούτου ανάμεσα σε αυτόν που τον έχουν και τους φτωχούς και καλεί σε μεταρρύθμιση των παγκόσμιων αγορών με άξονα τον ισχυρότερο κρατικό έλεγχο.

«Το χρήμα θα πρέπει να μας υπηρετεί, όχι να μας κυριαρχεί», είπε, και εξέφρασε την άποψη, ότι οι ανισορροπίες του κόσμου οφείλονται σε εκείνες τις ιδεολογίες που τοποθετούν στην πρώτη θέση την αυτονομία των αγορών και την κερδοσκοπία και αφαιρούν από τα κράτη το δικαίωμα παρέμβασης. Χαρακτήρισε αυτό «λατρεία για το χρήμα» και «δικτατορία της οικονομίας».

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, ο σημερινός του λόγος αποδεικνύει ότι κάποιοι τον είχαν υποτιμήσει. Ο Φραγκίσκος είναι μεν συντηρητικός αλλά και Ιησουίτης, άρα ταγμένος στο «άρμα» των φτωχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα