Οικολόγοι : Η Κύπρος να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τουρκία

18:40 3/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταδικάζει τα επεισόδια βίας εις βάρος διαδηλωτών στην Τουρκία, με αφορμή τις διαμαρτυρίες με αίτημα τη διάσωση του πάρκου Gezi στη Κωνσταντινούπολη.

Η χρήση βίας αυτής της έκτασης από την αστυνομία της Τουρκίας, σημειώνει, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων.

“Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κλιμάκωση των διαδηλώσεων ξεκίνησε από μια εντελώς ειρηνική διαμαρτυρία για περιβαλλοντικό

λόγο. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους ειρηνικούς διαδηλωτές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ωμή αστυνομική βία”, αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Προσθέτουν ότι η στάση της Κυβέρνησης της Τουρκίας και η βία της αστυνομίας προβληματίζει, αφού η Τουρκία είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πάρκο Gezi στη Κωνσταντινούπολη, αναφέρουν οι Οικολόγοι, είναι από τους λίγους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην πόλη και οι προσπάθειες των ανθρώπων να το διασώσουν έχουν αγνοηθεί παντελώς από την Κυβέρνηση.

Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι «ανάγκες» ανάπτυξης ενός ακόμη εμπορικού κέντρου έχουν αντισταθμίσει τα πλεονεκτήματα ενός πάρκου, με τα δέντρα, τη φύση και το πράσινο που φέρει μαζί του. Μια απλή διαμαρτυρία που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ατόμων για ειρηνικό και οικολογικό σκοπό έχει εξελιχθεί σε μεγάλης κλίμακας διαδήλωση εναντίον μιας κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα των πολιτών της.

“Η κλιμάκωση των αντιδράσεων και η γενίκευση των συγκρούσεων φανερώνει την αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία. Κάτω από το χαλί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης σοβεί μία πολιτική και κοινωνική κρίση που πιθανόν να οδηγήσει σε πρωτοφανείς ανατροπές. Η Κύπρος, μια χώρα που κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα και απειλείται από την Τουρκία, οφείλει να παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στην Τουρκία”, καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα