Οι ΚΑ χρησιμοποιούν ως Δούρειο Ίππο τις συντεχνίες, λέει η ΠΑΣΥΠΙ

18:18 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Λύπη εκφράζει η ΠΑΣΥΠΙ, επειδή – όπως αναφέρει ανακοίνωσή της – οι Κυπριακές Αερογραμμές χρησιμοποιούν τις υπόλοιπες συντεχνίες ως Δούρειο Ίππο, εκδίδοντας ανακοινώσεις για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη για την πραγματικότητα που επικρατεί στην Εταιρεία και να στρέψουν τα βέλη τους σε μία μερίδα εργαζομένων που ως γνωστόν έχει δεχτεί μειώσεις στις απολαβές της πολύ περισσότερες από τους ιδίους.


Εκφράζει επίσης σοβαρό προβληματισμό για τη στάση αυτή των άλλων συντεχνιών

αλλά και τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις τους. Οι πιλότοι καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, βάζοντας τάξη στα κακώς έχοντα στον εθνικό αερομεταφορέα για να μπορέσει να επιβιώσει και να καταστεί πρώτιστα ελκυστικός σε στρατηγικούς επενδυτές.

Με αφορμή, όπως γράφει, την τελευταία ανακοίνωση των υπολοίπων συντεχνιών των ΚΑ, η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη επειδή ο εργοδότης παράνομα προχώρησε στον τερματισμό της εισφοράς στο ταμείο προνοίας, παραβιάζοντας το Νόμο του 2007 περί προστασίας μισθού πράγμα που δεν θεωρεί ότι αποσκοπεί στην ανατροπή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει ότι οι ΚΑ έχουν καταβάλει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ σε εταιρείες εμπειρογνωμόνων για εκπόνηση σχεδίων αναδιάρθρωσης και σε κανένα από αυτά, τα οποία κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γίνεται αναφορά στο Ταμείο Προνοίας των πιλότων. “Αντίθετα, γίνεται λόγος για το Ταμείο Προνοίας των άλλων υπαλλήλων ότι πρέπει να μετατραπεί από εγγυημένο ταμείο σε ταμείο συνεισφοράς με τον εργοδότη για να μη διατρέχει τον κίνδυνο ο εργοδότης να επιβαρύνεται με τυχόν ζημιές από κακοδιαχείριση”.

Στη συμφωνία του Απριλίου του 2013 μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών, προστίθεται, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το εγγυημένο ταμείο προνοίας των άλλων υπαλλήλων πρέπει να μετατραπεί σε ταμείο εισφοράς, χωρίς να είναι εγγυημένο από την εταιρεία. Λόγω κακοδιαχείρισης σε αυτό το εγγυημένο ταμείο έχει δημιουργηθεί μεγάλη “τρύπα” της τάξης των 20 εκ. ευρώ, όπως αναφέρεται, και για να μπορέσει η εταιρεία να καλύψει αυτή τη ζημιά έχει εκποιήσει όλα σχεδόν τα περιουσιακά της στοιχεία και έχει αποδυναμωθεί οικονομικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά πόσο έχει εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υποβληθεί και κατά πόσο αυτό το σχέδιο θα εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ως επιχείρησης, επισημαίνεται με την ΠΑΣΥΠΙ να εκφράζει έντονη ανησυχία, διότι δεν εφαρμόζονται σημαντικές πρόνοιες, “όπως η αποξένωση των τμημάτων Τροφοδοσίας και Μηχανολογίας και το ότι το προσωπικό παραμένει υπεράριθμο σε σχέση με τον αριθμό αεροσκαφών, σε αντίθεση με όλα τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτή η πρακτική της μερικής και επιλεκτικής εφαρμογής των διαφόρων σχεδίων αναδιάρθρωσης, διατηρώντας υπεράριθμο προσωπικό για κομματικούς και συντεχνιακούς λόγους, έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν “τρώει κουτόχορτο” και δεν θα ανεχτεί αυτή την κοροϊδία, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΠΙ που υπενθυμίζει ότι έχει προειδοποιήσει γραπτώς τόσο την Υπουργική Επιτροπή όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ότι η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση δεν προχωρούν και ότι “αυτοί θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για τις συνέπειες”.

Η ανώτατη διεύθυνση της εταιρείας, επισημαίνεται, απαρτίζεται από τα ίδια άτομα τα οποία λάμβαναν αποφάσεις τα τελευταία 7 χρόνια με καταστροφικές συνέπειες. Πώς είναι δυνατόν να έχει ανατεθεί στα ίδια αυτά άτομα η εξυγίανση της εταιρείας, διερωτάται η ΠΑΣΥΠΙ.

“Ο Πρόεδρος της εταιρείας με πομπώδεις δηλώσεις του έλεγε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στις Κυπριακές Αερογραμμές και ότι υπάρχουν εσωτερικές έρευνες και τις παρέδωσε στους υπουργούς. Μήπως αυτό σημαίνει ότι αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης;” Οι πιλότοι αναφέρουν ότι ζήτησαν από το Γενικό Εισαγγελέα να διεξάγει ποινική έρευνα, “αλλά φαίνεται ότι κανένας δε διερευνά αυτές τις υποθέσεις. Αυτή τη στιγμή η Εταιρεία διοικείται από τον Πρόεδρο ως σκιώδης εκτελεστικός διευθυντής, χωρίς να έχει καν τη νομική ευθύνη”.
Στα πλαίσια αυτά η ΠΑΣΥΠΙ κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά βάζοντας τάξη στα κακώς έχοντα στον εθνικό αερομεταφορέα για να μπορέσει να επιβιώσει και να καταστεί πρώτιστα ελκυστικός σε στρατηγικούς επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα