Συζήτηση για παρεμβάσεις στο ΡΙΚ στη Βουλή και σύνδεση με παραίτηση Αναπληρωτή ΓΔ

18:00 3/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η παραίτηση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ Δημήτρη Μαλιώτη επιβεβαιώθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στην οποία συζητήθηκε εγγραφέν θέμα ενημέρωσης για μεταχείριση των κομμάτων σε επίπεδο ενημερωτικών προγραμμάτων, και την κατάσταση στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση σήμερα.

Στη συζήτηση παρίστατο και ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μέχρι την ενημέρωση του για το ατύχημα με τη χειροβομβίδα στην Εθνική Φρουρά, οπόταν και αποχώρησε.

Ο κ. Μαλιώτης

είπε στην Επιτροπή ότι με τη νέα μείωση της τάξης 300.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος, το έλλειμμα θα φθάσει τα 2,3 εκ ευρώ και είπε πως με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να επιβιώσει το ΡΙΚ εκτός και εάν προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε η διενέργεια μελέτης για το μέλλον του ΡΙΚ χωρίς να ζητηθεί η άποψη του ιδρύματος σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της μελέτης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξανέστη με τις αναφορές του κ, Μαλιώτη, δηλώνοντας στην Επιτροπή ότι ήταν αντιδεοντολογικό ο Υπουργός να παρίσταται σε συνεδρία για να ακούει τον υφιστάμενο του να τον κατηγορεί.

Οσον αφορά το θέμα της δεοντολογικής μεταχείρισης των κομμάτων από τις ειδησεογραφικές εκπομπές του ΡΙΚ, ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΡΙΚ Γιαννάκης Καρεκλάς προκάλεσε τους Βουλευτές να πάρουν για τρεις μήνες τις ειδησεογραφικές εκπομπές του ΡΙΚ και με τη βοήθεια ενός εκ των Πανεπιστημίων να διαπιστώσουν τους χρόνους προβολής των κομμάτων.

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ακόμα ότι στο ΡΙΚ δεν υπάρχουν «πάτρονες», γίνονται λάθη τα οποία δεν είναι εσκεμμένα. Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι γίνονταν υπόγειες ενέργειες και ανέφερε ότι υπήρξαν σκευωρίες εναντίον δημοσιογράφων.

Ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΡΙΚ είπε στην Επιτροπή ότι κατέχει φάκελο με παρεμβάσεις και ανέφερε ότι “κανένα κόμμα δεν εξαιρείται του κανόνος».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι «η ασυδοσία που επικράτησε σε όλους σχεδόν τους ημικρατικούς οργανισμούς επιβεβαιώνεται μέσα από τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι ίσχυε και για το ΡΙΚ. Μια ασυδοσία που οδηγούσε στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

«Ο ΔΗΣΥ στηρίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στηρίζει και τη νέα Διοίκηση του ΡΙΚ και ευελπιστεί ότι μέσα από σώφρονες, σοφές, σωστές πολιτικές θα μπορέσει το ΡΙΚ να γίνει ένας μικρός σύγχρονος , ευέλικτος Οργανισμός με συγκεκριμένη εθνική και κοινωνική αποστολή», είπε.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι το κόμμα του παρά την έντονη κριτική που ασκεί σε σχέση με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που έπρεπε να διακρίνει το ΡΙΚ, συνεχίζει να στηρίζει το ΡΙΚ ώστε να επιτελεί σωστά το ρόλο του, που είναι αναγκαίος.

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνεδρία προέκυψε η επιβεβαίωση της παραίτησης του κ. Μαλιώτη από τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος και ανέφερε πως με τα όσα λέχθηκαν από τον κ. Μαλιώτη και από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτήματα των Βουλευτών, η παραίτηση του κ, Μαλιώτη είναι αποτέλεσμα επανάληψης προηγουμένων συμβάντων που ήθελαν όσους δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις είτε να παύονται είτε να εξαναγκάζονται σε παραίτηση.

Πρόσθεσε ότι η παραίτηση δεν είναι άσχετη με παρεμβάσεις που έγιναν και που άπτεται των θεμάτων που συζήτησε η Επιτροπή Εσωτερικών.

Διατύπωσε λύπη και διατύπωσε τη θέση ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η “απαράδεκτη πρακτική από πλευράς των κυβερνώντων”.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς του ΡΙΚ εφαρμόζεται προκρούστεια λογική, που οδηγεί σε ανυποληψία και απαξίωση την κρατική ραδιοτηλεόραση, είναι απαράδεκτη και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων που ανήκουν στους χαμηλόμισθους σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του Προέδρου ότι ουδείς θα απολυθεί από τους ημικρατικούς οργανισμούς.

O Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι το ΡΙΚ φέρει ευθύνη για αντικειμενική, ακριβή και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών χωρίς να γίνεται προσπάθεια εξυπηρέτησης των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει σωστά το ρόλο του, είπε ότι το ΡΙΚ χρειάζεται εξυγίανση και καταλήγοντας ανέφερε πως πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι παραιτήθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, λόγω παρεμβάσεων και κατέληξε λέγοντας ότι είναι πασιφανές ότι υπάρχουν παρεμβάσεις προς τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς του ΡΙΚ από τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος.

Όσον αφορά τις καταγγελίες Καρεκλά για παρεμβάσεις των κομμάτων στο ΡΙΚ, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάλεσε τον κ. Καρεκλά να καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του για να φανεί ποιοι είναι αυτοί και ποια τα πολιτικά κόμματα που παρεμβαίνουν στο ειδησεογραφικό έργο του ΡΙΚ.

«Όσον αφορά το Κίνημα των Οικολόγων δεν θέλει ούτε μπορεί να παρεμβαίνει στο ειδησεογραφικό έργο κανενός καναλιού και κανενός μέσου ενημέρωσης. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την ελευθεροτυπία», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα