Οι επαφές του Αναστασιάδη στην Αθήνα (upd)

13:47 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Νεότερη ενημέρωση

Κυπριακό, οικονομική κρίση και ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα,

μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς καλωσόρισε τον κ. Αναστασιάδη, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του, επαναλαμβάνοντας ότι η «Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στο πλευρό του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας» για «τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση μίας δίκαιης, μίας λειτουργικής και μίας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα μας. Λύση, που όπως διαχρονικά υποστηρίζουμε, θα πρέπει να στηρίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στο διεθνές δίκαιο, στις αξίες της ΕΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το κατά πόσο η τρέχουσα συγκυρία θα αξιοποιηθεί κατάλληλα εξαρτάται από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς». Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι στον κ. Αναστασιάδη και στη νέα κυβέρνηση πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου, εκφράζοντας την ελπίδα η τουρκοκυπριακή πλευρά «να επιδείξει αυτή τη διάθεση», αξιοποιώντας το διάστημα που θα μεσολαβήσει προκειμένου να διαμορφώσει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις προτάσεις του για «διεξαγωγή αποτελεσματικών – ουσιαστικών δηλαδή - διαπραγματεύσεων πάντα στη βάση των ΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους των ΗΕ».

Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε επίσης «ανταλλαγή απόψεων τόσο για την οικονομική κρίση που βιώνουμε και οι δύο χώρες μας όσο και για θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της βδομάδας», όπως είπε ο κ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι «κοινή μας επιθυμία είναι να ενισχυθεί αυτός ο συντονισμός των δύο χωρών μας στο πλαίσιο μίας συναντίληψης που χαρακτηρίζει τις θέσεις μας».

Σημειώνοντας τις αδελφικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Σαμαράς θύμισε ότι η Κύπρος είναι ο τέταρτος εμπορικός εταίρος στην Ελλάδα, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν το 1 δις. Ευρώ στην Κύπρο οι ελληνικές επενδύσεις στην Κύπρο αποτελούν το 27% του συνόλου των επενδύσεων σε άλλες χώρες και το 71% όλων των επενδύσεων στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή θύμισε ότι «μετά την κρίση στην Ελλάδα η κυπριακή αγορά προσέφερε επαγγελματικές ευκαιρίες σε πολλούς συμπατριώτες μας. Συνεπώς οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο αφορούν άμεσα και την Ελλάδα και είμαι πεπεισμένος ότι θα ευωδοθούν σύντομα οι προσπάθειες του Προέδρου για τη διασφάλιση επαρκούς και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας».

Όσον αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, της Κύπρου και την ΑΟΖ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «μόλις το προηγούμενο διάστημα υπογράφτηκαν συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες πράγμα το οποίο καταδεικνύει τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και βέβαια απαράγραπτο δικαίωμα της Κύπρου είναι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά επισημάνθηκε η «ανάγκη να δημιουργηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ», προσθέτοντας ότι «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σκληρά και στην Ελλάδα και στη Μεγαλόνησο, πιστεύω όμως ότι θα βγει τελικά ενισχυμένος και με αυξημένο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή του στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για μία ουσιαστική παραγωγική αλλά και από κάθε άποψη γόνιμη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και διάλογο που όπως είπε επαναβεβαιώνει «την αποφασιστικότητα μας να έχουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία ώστε μέσα από τη συνεννόηση μέσα από το διάλογο να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά και για την Ελλάδα, στο βαθμό που εμείς μπορούμε και για την Κύπρο στο βαθμό, που εσείς έχετε πολλές φορές αποδείξει και εξαντλήσει τα όρια της προσφοράς σας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβίβασε την ευγνωμοσύνη όπως είπε του κυπριακού Ελληνισμού για τη μέχρι σήμερα διαχρονική συμπαράσταση της Ελλάδας «για την προσφορά αίματος και θυσιών προκειμένου να διασφαλιστεί η κυπριακή κυριαρχία και να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία». Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε την απλόχερη φιλοξενία στους πρόσφυγες εκ Κύπρου το 1974, στην προσφορά επαγγελματικής στέγης, αλλά και την πιο κρίσιμη ώρα την ώρα που ζητούσαμε την ένταξη στην ΕΕ τη μεγάλη συμπαράσταση και βοήθεια της κυβέρνησης του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας και γενικότερα την κοινή προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε εκείνα τα μέτρα ως Κύπρος, που θα δώσουν και ισχύ στο κράτος και ενίσχυση στις σχέσεις μέσα από τη συνεννόηση», μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε δε ότι «σίγουρα ο Ελληνισμός περνά κρίση, αλλά περάσαμε και δυσκολότερα και σταθήκαμε όρθιοι και βιώσαμε ξανά και την περηφάνια και την όποια προδοθείσα αξιοπρέπεια μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η μεγαλύτερη καταστροφή του 74 μετατράπηκε σε ένα οικονομικό θαύμα», λόγω του ελληνικού πείσματος και της αποφασιστικότητας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «μέσα από το διάλογο διεφάνη ότι η προοπτική είναι μπροστά μας, η κρίση μπορεί να αποτελέσει και θα αποτελέσει ευκαιρία, έτσι ώστε να ανατρέψουμε τα όσα αρνητικά καταγράφονται σήμερα».

Προηγούμενη ενημέρωση

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού Ελληνισμού την Ελλάδα για τη διαχρονική της συμπαράσταση, δήλωσε ότι προσβλέπει στη «διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης» μέσα από τον ειρηνικό διάλογο έτσι ώστε να επιτευχθεί μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων αλλά και να απαλλάσσει τον τόπο από την κατοχή. Σε αυτήν την προσπάθεια, συνέχισε, είναι δεδομένη η συμπαράσταση της Ελλάδας αλλά πιστεύει ότι θα υπάρξει συμπαράσταση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα, έχει υποχρέωση να τιμήσει και να τηρήσει όλες αυτές τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών. Και συνεπώς, δεν διανοούμαι πώς θα ήταν δυνατόν να εξευρεθεί μια λύση, χωρίς να εδράζεται στις βασικές αρχές, αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως διαλαμβάνονται και προστατεύονται στην υπόλοιπη Ευρώπη» κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας, από την πλευρά του, αφού συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την εκλογή του, τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε «να έρθει εκείνη η ποθητή μέρα της επανένωσης, που δεν θα υπάρχει κατοχικός στρατιώτης στο νησί».

Αρχική ενημέρωση

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος καθώς και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε το γεγονός ότι η οικονομική κρίση «έφτασε σε βαθμό να προηγείται της αντιμετώπισης του εθνικού προβλήματος και αυτό γιατί χωρίς οικονομική ευρωστία, ενδεχόμενα, κάποιοι να θεωρήσουν ότι είμαστε ευάλωτοι και όσον αφορά τη διαχείρισή του».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με τέτοιου είδους ζητήματα. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μέσα από τη στενή συνεργασία των κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, μπορεί να υπάρξει μια κοινή πορεία αντιμετώπισης των δύσκολων στιγμών και επανάκτησης της χαμένης αξιοπρέπειας και της περηφάνιας που κάπου έχει πληγεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η τρέχουσα περίοδος σηματοδοτεί μια νέα εποχή που θα τη διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η στενή συνεργασία, οι καλά προετοιμασμένες κινήσεις έτσι ώστε αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση, να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου.

Κατέληξε λέγοντας ότι στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε μνεία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος τόνισε ότι και σε αυτήν την προσπάθεια η ελληνική Βουλή είναι έτοιμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν πρόκειται να επηρεάσει «στο παραμικρό της τη στάση μας στα εθνικά ζητήματα, τη στάση μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης όπως την έχουμε προσδιορίσει και μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Επεσήμανε δε ότι η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και ο συντονισμός είναι μεγάλης σημασίας αφού απέναντι βρίσκεται ένας «δύστροπος γείτονας, ο οποίος δείχνει τη διάθεσή του και την άρνησή του να συμβάλει δημιουργικά και θετικά σε αυτά τα ζητήματα».

Αμέσως μετά, στις 12:00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του Κάρολο Παπούλια.

Keywords
Τυχαία Θέματα