Ο Πρόεδρος Ομπάμα δίνει ευκαιρία σε διπλωματική λύση για τη Συρία

07:35 10/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πιθανότητα να βρεθεί διπλωματική λύση η οποία θα αποτρέψει αμερικανικό στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας, ενισχύθηκε τη Δευτέρα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε στη διάρκεια των έξι συνεντεύξεων που παραχώρησε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι να έλθει σε επαφή με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν και να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί

να υπάρξει συμφωνία για αφοπλισμό της Συρίας από χημικά όπλα.

Εξηγώντας στη συνέντευξη προς το CBS τις πιθανές διπλωματικές κινήσεις, είπε πως χρειάζεται να βρεθεί τρόπος ώστε η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τον έλεγχο των χημικών όπλων.

«Θα δούμε τι θα συμβεί στις προσεχείς ημέρες και αν αυτό για το οποίο μιλούμε είναι ρεαλιστικό».

Προηγήθηκε σχετική δήλωση-πρόταση του Τζον Κέρι στο Λονδίνο και αποδοχή της από τον Σεργκέι Λαβρόφ. Και τις δύο δηλώσεις χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα προβεί σε εισηγήσεις προς το Σ.Α. παράλληλα με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που συνέλεξαν στοιχεία στη Συρία.

«Τη θεωρώ μία επιφυλακτικά θετική εξέλιξη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνέντευξή του προς το δίκτυο ABC, εξηγώντας πως θα πρέπει να βρεθεί ένα λεκτικό που θα αποτρέπει το στρατιωτικό πλήγμα, αλλά θα πληροί τους βασικούς στόχους, ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά τα χημικά όπλα.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατέστησε σαφές σε όλες τις συνεντεύξεις που παραχώρησε ότι η πρόταση για αφοπλισμό της Συρίας από χημικά δεν ήταν κάτι που προέκυψε ξαφνικά, αλλά αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, στον περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20.

«Είναι συνέχεια των συνομιλιών που είχα με τον πρόεδρο Πούτιν για κάποιο χρονικό διάστημα. Η απαγόρευση των χημικών όπλων απασχολεί τις ΗΠΑ», είπε στην συνέντευξή του προς Δημόσια Αμερικανική Τηλεόραση.

Παρά τη νέα διπλωματική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν σαφής πως δεν θα πρέπει το Κογκρέσο να αποσύρει την απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

«Δε νομίζω θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο χωρίς να παρουσιάσουμε με αξιοπιστία την πιθανότητα στρατιωτικού πλήγματος και δε νομίζω πως τώρα είναι η στιγμή να την εγκαταλείψουμε», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα στο ABC.

Πάντως στο Κογκρέσο η πλειοψηφία των μελών του παρέμεινε αρνητική σε επικύρωση της απόφασης του Προέδρου να πλήξει στρατιωτικά τη Συρία, ιδίως στη Βουλή όπου ελάχιστα μέλη υποστηρίζουν τον Πρόεδρο. Τα μέλη της Βουλής είχαν χθες την ευκαιρία πίσω από κλειστές πόρτες να ενημερωθούν για απόρρητες πληροφορίες που συγκέντρωσαν αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, χωρίς ωστόσο πολλοί να αλλάξουν άποψη.

Αντίθετα στη Γερουσία, όπου άρχισε η συζήτηση της πρότασης στην ολομέλεια, από τις πρώτες τοποθετήσεις ήταν φανερό ότι υπάρχει σχετική πλειοψηφία, όχι όμως σίγουρα οι 60 ψήφοι που θα επιτρέψουν την ψηφοφορία.

Όταν έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Ομπάμα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας, δημοκρατικός γερουσιαστής της Νεβάδα, Χάρι Ριντ, ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τετάρτη το βράδυ ψηφοφορία.

Δύο από τους υποστηρικτές της πρότασης Ομπάμα, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μακέιν και Γκράχαμ με δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι οι εξελίξεις θα πρέπει να πείσουν τα μέλη του Κογκρέσου να υπερψηφίσουν την πρόταση του αμερικανού Προέδρου, ενισχύοντας τη διπλωματική του θέση για να πιέσει αποτελεσματικότερα τη Ρωσία και τη Συρία.

Πάντως ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο δίκτυο NBC παραδέχθηκε τις δυσκολίες πως δεν είναι βέβαιος ότι θα περάσει η πρότασή του από το Κογκρέσο. «Είμαι όμως πεπεισμένος πως τα μέλη του Κογκρέσου θα πάρουν σοβαρό το θέμα. Ενημερώνονται πολύ σοβαρό κι αυτό το εκτιμώ».

Στην ίδια συνέντευξη είπε πως δεν έχει αποφασίσει αν θα επιχειρήσει στρατιωτική δράση χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Εξηγώντας προς το ABC τη σημασία της εμπλοκής του Κογκρέσου, είπε πως «το στρατιωτικό χτύπημα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσο και χωρίς να γνωρίζει ο αμερικανικός λαός γιατί το κάνουμε. Ελπίζω μπορώ να πείσω το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Λονδίνο, ότι το στρατιωτικό πλήγμα θα είναι «απίστευτα μικρό», ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος: “Οι ΗΠΑ δεν τσιμπούν με την καρφίτσα. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι οι ισχυρότερε που έχετε ποτέ γνωρίσει η ανθρωπότητα. Κι όταν ακόμη αναλαμβάνουμε περιορισμένα πλήγματα, έχουν αποτέλεσμα σε μία χώρα όπως η Συρία».

Πάντως, κι αν ακόμη η νέα διπλωματική πρωτοβουλία στεφθεί με επιτυχία, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν πιστεύει πως θα τερματίσει την κρίση στη Συρία.

«Δεν επιλύει την ευρύτερη πολιτική κατάσταση», είπε στη συνέντευξή του προς το CNN.
«Θα έλεγα στον Πρόεδρο Άσαντ, συνέχισε, πως χρειαζόμαστε μία πολιτική διευθέτηση, ώστε να μην σφαγιάζει τον ίδιο το λαό του, ενθαρρύνοντας έτσι και κάποια στοιχεία της αντιπολίτευσης σε επίσης φρικτή συμπεριφορά».

Στο σημερινό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα εξηγήσει πως το στρατιωτικό πλήγμα που μελετά κατά της Συρίας δεν θα μοιάζει με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ή ακόμη αυτές τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Λιβύης.

«Μιλούμε για μια πολύ εξειδικευμένη δράση με στόχο να αδυνατίσει τη δυνατότητα του Άσαντ να εξαπολύσει ακόμη ένα χτύπημα με χημικά. Κι αυτό είναι μέρος των μακροχρονίων συμφερόντων μας», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα στη Δημόσια Τηλεόραση.

Παραδέχθηκε ωστόσο τη δυσκολία που υπάρχει να πείσει όλους τους Αμερικανούς.
«Δεν είμαι βέβαιος πως θα πείσουμε την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, μετά από μία δεκαετία πολέμου, μετά από αυτό που συνέβη στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα