Αντιπολεμική εκδήλωση ΠΣΕ, ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ έξω από την Πρεσβεία ΗΠΑ

21:10 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αντιπολεμική εκδήλωση πραγματοποίησε σήμερα έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ, ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ακυρώσει τα όποια σχέδια της για αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και

ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και άλλα ηγετικά στελέχη του ΑΚΕΛ συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Σολωμού και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου και των σχεδίων για επίθεση στη Συρία.

Με την άφιξη τους στο χώρο της αμερικανικής Πρεσβείας οι διαδηλωτές σχημάτισαν με αναμμένα κεριά το έμβλημα της ειρήνης.

Σε ομιλία του ο ΓΓ του ΠΣΕ Χρίστος Κουρτελλάρης σημείωσε πως καθώς το δράμα του συριακού λαού κλιμακώνεται, το σχέδιο που στήθηκε από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Τουρκία, το Ισραήλ και διάφορα αραβικά μοναρχικά δικτατορικά καθεστώτα οδεύει σε νέα φάση, προσθέτοντας πως ο ονομαζόμενος ελεύθερος συριακός στρατός, της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης, δεν είναι τίποτα άλλο από κύρια πολυεθνικές φονταμενταλιστικές ένοπλες συμμορίες, που για δυόμιση χρόνια σκορπά το θάνατο στη Συρία και υπονομεύει συγκρούσεις, με τη στήριξη της προαναφερόμενης συμμαχίας μεταξύ Δύσης και περιφερειακών της συμμάχων.

Ο κ. Κουρτελλάρης τόνισε ότι τα όσα βλέπουμε στη Συρία, ξεκάθαρα γίνονται γιατί η Συρία αποτελεί κομβικής σημασίας γεωστρατηγικό σημείο και επειδή μια χώρα μαριονέτα θα εξυπηρετούσε απόλυτα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», τα οποία εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και σφαιρών επιρροής.

«Εμείς απαιτούμε να αφεθεί ο λαός της Συρίας να λύσει ο ίδιος το ζήτημα των δημοκρατικών, κοινωνικών, οικονομικών αλλαγών της χώρας του» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας ότι ο κάθε λαός χωρίς ξένες παρεμβάσεις και επεμβάσεις όμως, αλλά μόνος του και με τα μέσα που αυτός επιλέγει, δικαιούται να αγωνιστεί για το δικό του δρόμο ανάπτυξης.

Ζήτησε την ίδια στιγμή από την «κυπριακή φιλονατοϊκή κυβέρνηση», όπως είπε, «να απεμπλακεί από τις όποιες δεσμεύσεις της έναντι των ιμπεριαλιστών και να ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτό τον άδικο πόλεμο» και «να απαιτήσει ακόμα η Κύπρος να πάψει να είναι πολεμικό ορμητήριο όπως σήμερα οι ιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει το θαλάσσιο και όχι μόνο χώρο μας».

Σε ψήφισμα τους το οποίο αντιπροσωπεία τους παρέδωσε σε εκπρόσωπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «να αφεθεί ο λαός της Συρίας να λύσει ο ίδιος το ζήτημα της εκδημοκρατικοποίησης της χώρας του» και «να σταματήσουν οι για πάνω από δύο χρόνια πολιτικο – στρατιωτικές έμμεσες ή άμεσες παρεμβάσεις» στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας, όπως είναι η Συρία.

Ζητούν ακόμη τη «διάλυση της συμμαχίας που στήθηκε με την έμμεση ή άμεση συμμετοχή του Ισραήλ, της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάποιων αραβικών δικτατορικών καθεστώτων, που ξεκάθαρο στόχο έχει την υποταγή και ενσωμάτωση της Συρίας στη σφαίρα της επιρροής των ΗΠΑ, κάτι που εξυπηρετεί τα πολυεθνικά μονοπωλιακά συμφέροντα της υφαρπαγής και του ελέγχου του τεράστιου ενεργειακού πλούτου της περιοχής».

Ζητούν τέλος από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο σαν πολεμικό ορμητήριο στους άδικους πολέμους που εξαπολύουν στην περιοχή και να σεβαστούν τα φιλειρηνικά αισθήματα του κυπριακού λαού, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου και τη θέληση του κυπριακού λαού για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικο-καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα