Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα προβεί σε απολογισμό του έργου της Κυπριακής Προεδρίας στο ΕΚ

19:57 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα προβεί την Τρίτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε έναν απολογισμό του έργου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναφερθεί στα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχε η πρώτη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, λειτουργώντας ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής και προς μια Καλύτερη Ευρώπη, όπως ήταν το αρχικό της σύνθημα.

Αναμένεται

ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναφερθεί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο στο έκτακτο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η ίδρυση του οποίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να συμβάλλει απευθείας στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αντί να καταφεύγει σε αυτή μέσω εθνικών δημοσίων ταμείων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Επίσης, θα σημειώσει την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013 αλλά και για τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς του 2012.

Επιπρόσθετα, μια άλλη σημαντική επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, την οποία αναμένεται να υπογραμμίσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, μια συμφωνία που ήρθε μετά από 40 χρόνια διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία, κάτι που όπως αναφέρθηκε πολλές φορές στο Συμβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ.

Θα αναφερθεί επίσης στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή μια συμφωνία επί Κυπριακής Προεδρίας, η Κύπρος έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προετοιμασία του εδάφους προκειμένου να συμφωνηθεί σύντομα, εντός της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο νέος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Θα αναφερθεί ακόμη στην επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε μέσω της Διακήρυξης της Λεμεσού και στην πρόοδο που επιτεύχθηκε για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Τέλος, αναμένεται να αναφερθεί στην επιτυχία της Κύπρου να εξομαλύνει τις σχέσεις του Συμβουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες είχαν διαταραχθεί στη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου για τη Διακυβέρνηση Σέγκεν.

Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τονίσει την ανάγκη τήρησης μιας από τις σημαντικότερες αρχές της ΕΕ, της αρχής της αλληλεγγύης.

Παρόντες στην ολομέλεια θα είναι εκτός του Προέδρου του Κοινοβουλίου, των αρχηγών των Πολιτικών Ομάδων και των ευρωβουλευτών, και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο,

Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των Πολιτικών Ομάδων και των ευρωβουλευτών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει χρόνο να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις ή τα σχόλια που θα ακουστούν από τα μέλη του Σώματος.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δώσει κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της χώρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα