Νέο ρεκόρ κατέγραψαν τα επισφαλή δάνεια στην Ισπανία

16:03 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε νέο ρεκόρ ανήλθαν το Σεπτέμβριο τα επισφαλή δάνεια των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, παρά την επικείμενη ολοκλήρωση του σχεδίου στήριξης των ισπανικών τραπεζών, ύψους 41 δισ. ευρώ.
Τα υψηλού κινδύνου δάνεια, τα οποία ως επί το πλείστον συνδέονται με την κατάρρευση του ισπανικού τομέα των ακινήτων, αυξήθηκαν κατά 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο

μήνα, αγγίζοντας το Σεπτέμβριο το πρωτόγνωρο επίπεδο των 187,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της (Κεντρικής) Τράπεζας της Ισπανίας.

Τα επισφαλή δάνεια ανήλθαν σε 12,68% του συνόλου των πιστώσεων που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες στην Ισπανία το Σεπτέμβριο, από 12,14% τον Αύγουστο, καταγράφοντας το τέταρτο συνεχόμενο ρεκόρ.
Η ευρωζώνη συμφώνησε το 2012 να παρατείνει το δάνειο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών μέχρι και 100 δισ. ευρώ για να καλύψει τους ισολογισμούς τους, οι οποίοι έχουν διαταραχθεί λόγω επισφαλών δανείων μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων το 2008, βυθίζοντας τη χώρα σε ύφεση.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, έχει κάνει χρήση ποσού ύψους 41,3 δισ. ευρώ από το δάνειο διάσωσης.

Παρά το σταθερά υψηλό επίπεδο των επισφαλών δανείων, η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία θα εξέλθει τον Ιανουάριο από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της, που παραχώρησε η Ευρωζώνη.

Ο Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ισπανία δεν θα ζητήσει έκτακτη βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης που έχει συσταθεί για να δίνει στήριξη στις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις.

Ενώ επικροτούν την απόφαση της Ισπανίας για το μήνυμα που αποστέλλεται στις αγορές, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν τη Μαδρίτη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της χώρας, τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, το υψηλό χρέος και τη τεράστια ανεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα