Ο S&P αναβάθμισε σε σταθερές τις προοπτικές της Ιρλανδίας

10:44 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Οίκος Standard&Poor’s αναβάθμισε τη Δευτέρα σε σταθερές τις προοπτικές του χρέους της Ιρλανδίας, ακολουθώντας την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch, μετά τη συμφωνία για το χρέος των ιρλανδικών τραπεζών που συνήψε το Δουβλίνο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που βελτίωσε τις πιθανότητες

εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του 2013.

Ο S&P αναβάθμισε τις προοπτικές της Ιρλανδίας σε σταθερές από αρνητικές, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο “BBB+”. Μετά την εξέλιξη αυτή, παραμένει πλέον μόνο ο οίκος Moody’s ως ο μόνος σημαντικός οίκος αξιολόγησης που διατηρεί απαισιόδοξες προοπτικές για τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας.

Το Δουβλίνο κατέληξε στην πολυαναμενόμενη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, η οποία επιτρέπει στη χώρα να μετατρέψει τα υποσχετικά γραμμάτια σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, δίνοντας βασικά πολύ περισσότερο χρόνο στην Ιρλανδία να εξοφλήσει τα χρέη που συσσώρευσε για τη διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.

“Η ανταλλαγή των υποσχετικών γραμματίων, τα οποία η Κυβέρνηση είχε δώσει στην Irish Bank Resolution Corporation, με μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αναμένεται να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κυβέρνησης και να χαμηλώσει τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο S&P.

“Πιστεύουμε ότι η επιτυχία της ανταλλαγής αυξάνει την πιθανότητα μιας πλήρους επιστροφής της Ιρλανδίας στην ιδιωτική χρηματοδότηση και, ως εκ τούτου, της επιτυχούς εξόδους της Ιρλανδίας έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ/ΔΝΤ στο τέλος του 2013″, σημειώνει ο οίκος.

Ο S&P αναφέρει επίσης ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ιρλανδίας εάν η Κυβέρνηση σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική στρατηγική της ή πωλήσει την αρκετά μεγάλη συμμετοχή της στον πλήρη κρατικό τραπεζικό τομέα, η οποία θα βοηθήσουν στη μείωση του ακόμη υψηλού δημόσιου χρέους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα