Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 12/2/2013

09:57 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο φόνος με μαχαίρι ενός 65χρονου, γνωστού επιχειρηματία στα κατεχόμενα, χθες βράδυ στο σπίτι του στην Κερύνεια κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Είναι το δεύτερο φονικό μέσα σε 4 ημέρες που εγείρει ερωτηματικά και φόβους, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα.

Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στις τελευταίες προσλήψεις στο «δημόσιο», θέματα που αφορούν αστυνομικές υποθέσεις, την κρίση που επανακάμπτει στο «δήμο» Λευκωσίας, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Κάθε μέρα ένα έγκλημα» γράφει ότι χθες το βράδυ ο Μεχμέτ Εμίν Νταγασανλάρ (Κορελί)

δολοφονήθηκε στο σπίτι του στην Κερύνεια με μαχαίρι. Σε άλλο θέμα με τίτλο «Θείος, χρειάζεται θείος» αναφέρεται σε έναν νεαρό με τρία διπλώματα από «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα (πτυχία και δύο μάστερ), ο οποίος παραπονέθηκε στην εφημερίδα για την εξεύρεση δουλειάς. Ο ίδιος είπε ότι εργάστηκε ένα χρόνο στο ΚΕΕ ως βοηθός στο τμήμα πληροφορικής αλλά δεν πληρωνόταν και αναγκάστηκε να αποχωρήσει. Αλλού γράφει ότι χρέος εταιρείας στα κατεχόμενα προς το «τελωνείο» από 3 εκ ΤΛ (1,30 εκ ευρώ) έπεσε στις 400.000 ΤΛ (174.000 ευρώ περίπου) κατόπιν παρέμβασης του «πρωθυπουργού», Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού) με τίτλο «Τί γίνεται;» αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στο χθεσινοβραδινό φόνο του Κορελί, όπως ήταν γνωστός στα κατεχόμενα ο 65χρονος επιχειρηματίας, από άγνωστο ή άγνωστους. Όπως αναφέρεται, ο Κορελί ζούσε μόνος του στο σπίτι του στην κατεχόμενη Κερύνεια και χθες το απόγευμα ενώ μιλούσε με την κόρη του στο τηλέφωνο, διέκοψε τη συνομιλία για να ανοίξει την πόρτα που χτύπησε και στη συνέχεια έκλεισε με τρόπο το τηλέφωνο. Αλλού γράφει ότι μερίδα εργαζομένων στο «δήμο» Λευκωσίας μη έχοντας πάρει ακόμη τους μισθούς τους, δεν προσήλθαν χθες στην εργασία τους, ενώ η συντεχνία τους προειδοποιεί και πάλι με δυναμικά μέτρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ για τις τελευταίες προσλήψεις στο «δημόσιο», ο οποίος είπε πως έγιναν χωρίς διακρίσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Χτύπημα με πέντε μαχαιριές» γράφει ότι ο Κορελί βρέθηκε δολοφονημένος από γείτονά του στις 8.30 χθες βράδυ. Σημειώνει ότι η κόρη του, που βρίσκεται, στην Αγγλία, μετά την απότομη διακοπή της συνομιλίας τους χθες το απόγευμα και ενώ ο χρόνος περνούσε χωρίς να έχει νέα από τον πατέρα της, τηλεφώνησε σε γείτονα. Αλλού αναφέρεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με τις εταιρείες Delek και Avner για το οικόπεδο 12, προτάσσοντας τη δήλωση του Υπουργού Εμπορίου, Νεοκλή Συλικιώτη ότι η συμφωνία είναι οικονομική αλλά και πολιτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λύθηκε ο γρίφος για την υπόθεση πυροβολισμών εναντίον ενός κρεοπωλείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το όνομα κλειδί του υπόπτου είναι Εσρέφ Εντέρ Οζκάν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν υπάρχει ασφάλεια» αναφέρεται επίσης στο χθεσινό φόνο και γράφει ότι ο Κορελί πριν μια βδομάδα είχε κατηγορήσει την οικιακή βοηθό του ότι έκλεψε 500 ΤΛ (περίπου 230 ευρώ), η οποία συνελήφθη στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν ενώ προσπαθούσε να αναχωρήσει και προφυλακίστηκε για 10 μέρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ιατρικό κέντρο στο κατεχόμενο Τρίκωμο, το οποίο, ενώ διεξάγονται εργασίες, λειτουργεί κανονικά με 6 νοσοκόμες και ένα γιατρό. Σε άλλο θέμα γράφει για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου χθες στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας με 13 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πολύ βαρύς ο λογαριασμός» αναφέρεται στα οικονομικά του «δήμου» Λευκωσίας από το 2006 έως το 2011 με βάση «επίσημα» στοιχεία, αφήνοντας αιχμές για τον Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί που εξελέγη «δήμαρχος» αρχικά με το ΔΚ του Σερντάρ Ντενκτάς και ύστερα με το ΚΕΕ του Ιρσέν Κιουτσιούκ. Αλλού αναφέρεται στο άγριο φονικό χθες βράδυ του 65χρονου Κορελί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν έχει αυξήσει το κόστος ενοικίου των καταστημάτων και τους φόρους. Από 10.000 ευρώ ενοίκιο το χρόνο, τα ανέβασε στις 100.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα