Ντάουνερ: Η λύση του Κυπριακού θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία (Θετικό το κλίμα στο δείπνο)

11:35 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα δώσει τεράστια ώθηση στην κυπριακή οικονομία, γεγονός που θα δημιουργήσει καλύτερο κλίμα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η προετοιμασία για επανέναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη συνεχίζεται και ξεκαθάρισε ότι

δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία.

Σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να γίνει μια σωστή προετοιμασία προκειμένου οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησαν μεταξύ άλλων και τη πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα το συζητήσει και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Άχμετ Νταβούτογλου την Παρασκευή.

Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι η διαδικασία για λύση του Κυπριακού χρειάζεται μια νέα σπίθα ενθουσιασμού και νέα ενέργεια.

“Θετικό το κλίμα στο δείπνο με τους διαπραγματευτές”

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ το δείπνο μεταξύ του Αλεξάντερ Ντάουνερ και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ, στο εστιατόριο Chateau Status, στη νεκρή ζώνη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε, σε δηλώσεις του, πως το δείπνο έγινε σε θετικό κλίμα και ότι οι δύο διαπραγματευτές είχαν μια καλή ευκαιρία για να συζητήσουν.

Σε ερώτηση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε πως «προφανώς ελπίζουμε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν τον Οκτώβριο», υπενθυμίζοντας ότι είχαν συναντηθεί σε γεύμα τον περασμένο Μάιο.

«Ελπίζω ότι θα είναι σε θέση να συναντηθούν και πάλι τον Οκτώβριο και να αρχίσει μια νέα διαδικασία. Προφανώς αυτό είναι το σχέδιο στο παρόν στάδιο», είπε.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι την Πέμπτη θα αναχωρήσει για την Άγκυρα όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Οσμάν Ερτούγ ανέφερε ότι συζήτησαν τρόπους για τη συμμετοχή των ηγετών των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και την προετοιμασία της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει και επιθυμεί όπως οι ηγέτες συναντηθούν τον Οκτώβριο.

Είπε επίσης ότι βρίσκονται σ’ ένα σημαντικό στάδιο και ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των δύο πλευρών για περιορισμένες δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Από πλευράς του, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν προέβη σε δηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα