Νομισματικό επίτροπο στην ΕΕ με εξουσίες στους εθνικούς προϋπολογισμούς, προτείνει ο Σόιμπλε

17:57 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε σήμερα τη δημιουργία θέσης “νομισματικού επιτρόπου” για την Ευρωζώνη με ευρείες εξουσίες επί των εθνικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο συνολικής αναθεώρησης της συνθήκης της Ένωσης για την ενίσχυση της ενοποίησης και το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε τάχθηκε επίσης υπέρ της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διασφαλισθεί ότι

μόνο βουλευτές από χώρες τις οποίες αφορά μία συγκεκριμένη υπόθεση θα μπορούν να ψηφίζουν επ’ αυτής.

Ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι συζήτησε με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τις προτάσεις αυτές και “τη βρήκε λίγο επιφυλακτικότερη” απέναντί τους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από την Ασία, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει να συζητεί τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της συνθήκης κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη.

“Τώρα πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την κατεύθυνση μίας δημοσιονομικής ένωσης … πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτήν την ευκαιρία (της κρίσης της ευρωζώνης)”, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο επίτροπος θα πρέπει να αποκτήσει μονομερή εξουσία λήψης αποφάσεων και να είναι σε θέση να απορρίψει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, την επιστροφή τους στα εθνικά κοινοβούλια, εάν τα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς, πρόσθεσε.

“Περισσότερο αμοιβαία δημοσιονομική πολιτική σημαίνει αυτομάτως ένα όριο στην εθνική κυριαρχία του προϋπολογισμού”, είπε ο κ. Σόιμπλε.

Προς το παρόν, μόνο ο Επίτροπος ανταγωνισμού της ΕΕ έχει μονομερή εξουσία και “είναι σεβαστή” σε ολόκληρο τον κόσμο, ανέφερε ο Γερμανός Υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα