Ο συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου κατέθεσε σήμερα στο Κακουργιοδικείο για την έκρηξη στο Μαρί

17:37 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Άρχισε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η κατάθεση του 9ου μάρτυρα κατηγορίας, συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2010, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου Γιώργο Γεωργιάδη.

Με τη βοήθεια της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας διάβασε στο Δικαστήριο τις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία μετά τη φονική

έκρηξη και είπε ότι ενεπλάκη στο θέμα του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk» όταν έλαβε οδηγίες να μεταβεί στο πλοίο για την πραγματοποίηση της νηοψίας τον Φεβρουάριο του 2009 και πως ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή, την παραλαβή, την μεταφορά και την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Λάμπρου είπε ότι ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος καθόριζε ποια εμπορευματοκιβώτια θα κατέβαιναν από τη στοιβάδα, θα ανοίγονταν και θα γινόταν καταγραφή του υλικού που υπήρχε μέσα σ’ αυτά.

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λάμπρου είπε πως «το επίδικο φορτίο του πλοίου ποτέ δεν χρεώθηκε στην Εθνική Φρουρά, ποτέ δεν έγινε διαδικασία για να μπει στο σύστημα συντήρησης της Εθνικής Φρουράς και έτσι δεν παρακολουθείτο από την Εθνική Φρουρά».

Σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας κατηγορίας απάντησε πως το Μάρτιο του 201, με γερανό που είχε ενοικιαστεί από τον ιδιωτικό τομέα, επτά εμπορευματοκιβώτια κατέβηκαν από τη στοιβάδα στη ναυτική βάση στο Μαρί, λήφθηκαν δείγματα πυρίτιδας από πυροτεχνουργό, σφραγίστηκαν από λειτουργό του Τμήματος Τελωνείου και με το γερανό τοποθετήθηκαν ξανά στη θέση τους.

Οσον αφορά την επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου που έγινε από ομάδα από διάφορες υπηρεσίες του κράτους στις 6/7/2011, ο κ. Λάμπρου είπε πως ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον αρχηγό και υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, τόσο για τα αποτελέσματα όσο και για τις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν γιατί, όπως εξήγησε ο μάρτυρας, «δεν θέλαμε να μείνουν διαφορές και διαφωνίες που να παρακωλύουν την υλοποίηση των μέτρων που είχαν εισηγηθεί και συμφωνηθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι σκοπός της έκθεσης ασφάλειας που συνέταξε στις 6/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης, ήταν για να ενημερωθούν ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ για τα υλοποιήσιμα μέτρα για τα εμπορευματοκιβώτια «προς αποφυγή μεγαλύτερου κακού».

Διαβάζοντας ενώπιον του Δικαστηρίου τη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στην αστυνομία για την υπόθεση στις 15/7/2011, ο Συνταγματάρχης Λάμπρου ανέφερε ότι στις 7/7/2011 ο συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης παρέδωσε σε δύο επιτελείς του αρχηγού του ΓΕΕΦ, τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Καραγκούνη και τον συνταγματάρχη Βασίλη Βαϊμαρίδη, την έκθεση ασφαλείας που είχε ετοιμάσει μετά την επιθεώρηση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου στις 6/7/2011 για να την προωθήσουν στον Υπουργό Αμυνας.

Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, μετά την έκρηξη στις 11/7/2011 οι δύο επιτελείς πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα