Νομικά διάτρητη η συμφωνία για τη κινεζική επένδυση, σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου

17:37 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα με την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας παραμένει ανοικτό μεν παγωμένο δε, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι το πάγωμα αντιβαίνει του κεκτημένου και ως εκ τούτου είναι νομικά διάτρητη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση της Επιτροπής, φαίνεται αδύνατο να προχωρήσει η επένδυση με το χρονικό ορίζοντας της 50ετίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου σε δήλωση μετά τη

συνεδρία, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από λειτουργούς του Υπουργείου Συγκοινωνιών, της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου για τις διαδικασίες υλοποίησης της κινεζικής επένδυσης και της αξιοποίησης του παλιού τερματικού στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί την προσεχή εβδομάδα στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να παραστεί σε επόμενη συνεδρία για να απαντήσει στα πολιτικά ερωτήματα που αναφύονται.

Το βασικό συμπέρασμα, όπως αυτό καταγράφεται στην έκθεση της Γενικής Λογίστριας είναι ότι η όλη διαδικασία για την επιλογή του οικονομικού φορέα της επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας (κινεζική Phoenix) θα έπρεπε να πληροί τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή τη διαφάνεια, την ίση μεταχείριση και τη μη διάκριση, πρόσθεσε ο κ. Γεωργίου.

Αναφέροντας ακολούθως ότι «οι αρχές αυτές δεν έχουν τηρηθεί και συνεπώς η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο και είναι νομικά διάτρητη», πρόσθεσε ότι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα το οποίο έχει διατυπωθεί.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε στάδιο αναμονής, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ενημερώσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι δεν ενδιαφέρεται για την επένδυση.

Ανέφερε ότι ο επενδυτής επανήλθε και σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών ζήτησε να παραμείνει ανοικτό το θέμα ενόψει και των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υφίσταται ένα ενδιαφέρον για μια ενδεχόμενη επένδυση και με βάση τα όσα δημοσιοποιηθεί είναι αντιληπτό ότι υπάρχει μια στασιμότητα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι είναι κοινή πεποίθηση ότι η Κύπρος χρειάζεται τέτοιες επενδύσεις, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι συνεχείς.

Είπε ακολούθως ότι κατά τη σημερινή συνεδρία υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση και ότι η ουσία του θέματος θα συζητηθεί στην  παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Είναι φανερό ότι υπήρξαν περιπλοκές και παρεξηγήσεις από την αρχή της διαδικασίας  που σχετίζονται με τη δομή της αρχικής συμφωνίας για τη διαχείριση των αεροδρομίων, πρόσθεσε και αναφέροντας ότι από τη μια είναι ο διαχειριστής, η σύμβαση του οποίου λήγει σε 19 χρόνια, ενώ το αίτημα της κινεζικής εταιρείας ήταν για 50 χρόνια οπόταν εκ των πραγμάτων  δημιουργούνται συγκεκριμένες περιπλοκές, είπε ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα