ΓΓ ΑΚΕΛ: Ολοκληρωμένη πολιτική και όχι φιλανθρωπία εργαζομένων

13:43 30/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει διάλογος και κατάληξη για περαιτέρω στήριξη των ευπαθών ομάδων, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν οι πάντες επικεντρώνονται μόνο σε περικοπές από τους εργαζόμενους, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τη συζήτηση για αποκοπή ποσοστού από το 13ο μισθό.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως τα χρήματα

αυτά μπορούν να εξευρεθούν και από αλλού, λέγοντας πως “η Τρόικα απαίτησε περικοπές 270 εκ. ευρώ και το κράτος περικόπτει 626 εκ. ευρώ, δηλαδή ένα μαξιλάρι 356 επιπρόσθετα εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθούν μερικά για τη στήριξη των συμπολιτών μας”.

Υπενθυμίζοντας παράλληλα τα κέρδη που διάφορες επιχειρήσεις ανακοινώνουν για τη φετινή χρονιά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως “από τη στιγμή που υπάρχουν κέρδη μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια”, ενώ ανέφερε πως από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, μόνο το 53% των επιχειρήσεων έχουν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό “και αυτό λέει πάρα πολλά”.

“Όταν γίνουν όλα αυτά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν και τη συμμετοχή των εργαζόμενων πάνω σε μια κλιμακωτή εισφορά”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως “από τη στιγμή που επικεντρώνονται οι πάντες μόνο στους εργαζόμενους δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος”.

Εξέφρασε δε την άποψη πως σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, “ο εύκολος τρόπος είναι η προσφυγή στους εργαζόμενους για να αποκομίζουμε λεφτά που να τα χρησιμοποιούμε για να στηρίζουμε τάχα τις κοινωνικές ομάδες” και πως “δεν είναι μέσα από τη φιλανθρωπία ων εργαζομένων που αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα, είναι με ολοκληρωμένη κρατική πολιτική “.

Ιδιωτικοποιήσεις

Σχολιάζοντας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι θα καταψηφίσει την όποια πρόταση για ιδιωτικοποιήσεις, κάνοντας λόγο για πολιτικές και όχι οικονομικές επιλογές από πλευράς της Κυβέρνησης.

“Αν ήταν οικονομικές θα συζητούσαν και τις προτάσεις που υποβάλλονται από τους ημικρατικούς οργανισμούς”, είπε και υπενθύμισε πως η ΑΤΗΚ “η οποία φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο θύμα των ιδιωτικοποιήσεων”, έχει συνεισφέρει στο κράτος με τη μορφή της χορηγίας 700 εκ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή το κράτος λειτουργεί με το δανεισμό που από τους ημικρατικούς οργανισμούς, με την ΑΤΗΚ να έχει δανείσει 350 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε “αν ανήκει σε έναν ιδιώτη αύριο (η ΑΤΗΚ), νομίζετε ότι θα παίρνει το κράτος οτιδήποτε από έναν τέτοιο οργανισμό; Τίποτε απολύτως”.

“Εμείς λέμε λοιπόν ότι αυτοί οι οργανισμοί διαδραματίζουν έναν κοινωνικό ρόλο, στηρίζουν το κράτος όποτε το χρειαστεί, παρέχουν θέσεις εργασίας σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε είναι η ιδιωτικοποίηση”, είπε ο κ. Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι “επειδή, όμως, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, με άλλοθι την Τρόικα προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε παρατήρηση ότι η τροχοδρόμηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι όρος για εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι εάν υποκύπτουμε έτσι απλά, “αύριο μπορούν να έρθουν και στο Κυπριακό να μας θέσουν τον ίδιο εκβιασμό”.

Εμείς, συνέχισε, δεν πρόκειται να θέσουμε τον εαυτό μας σε τέτοιο εκβιασμό πάνω σε μια μόνιμη και συνεχή βάση και πρόσθεσε πως “ζητήματα που είναι σημαντικά και που θα προκαλέσουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του τόπου δεν πρόκειται να τα δεχτούμε για χάρη της αντίληψης ότι αυτό απαιτεί η Τρόικα”.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και να υποδείξει εναλλακτικές επιλογές, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τρόικα θα δεχθεί μια εναλλακτική πρόταση, “φτάνει να θέλουμε να διαπραγματευτούμε και όχι να χρησιμοποιούμε την Τρόικα ως άλλοθι για να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα