ΓΓ ΑΚΕΛ: Κάποιοι αποδυνάμωναν τον Πρόεδρο ενώ έδινε δύσκολη μάχη

13:41 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Τη λύπη της γιατί ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε δύσκολη μάχη για την Κύπρο στο «Greentree» κάποιοι εδώ φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν, ασκώντας του συνεχή και άδικη κριτική, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Παράλληλα, είπε πως το ΑΚΕΛ

εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι από κύκλους του ΟΗΕ υπάρχει επιμονή στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα σηματοδοτεί τη λήξη του Κυπριακού. «Επαναλαμβάνουμε τη θέση αρχής που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε. Διεθνής διάσκεψη πρέπει να συγκληθεί μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και δοθεί η συγκατάθεση και των δύο κοινοτήτων», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ότι ένα υπεύθυνο κόμμα για να διατυπώνει ολοκληρωμένες απόψεις γύρω από σοβαρά και σημαντικά ζητήματα θα πρέπει πρώτα να φροντίζει να ενημερώνεται. «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι κάθε άλλο παρά αυτή είναι η συμπεριφορά των κομμάτων της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Είπε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, πιστός στις συνεχείς μεταλλάξεις του, κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ότι τάχατε δέχθηκε χρονοδιαγράμματα, κάτι που δεν αληθεύει. Ξεχνά ότι ο Πρόεδρος του ασκούσε εντονότατη κριτική στον Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι η εμμονή μας για μη χρονοδιαγράμματα δεν οδηγεί σε λύση. Απορρίπτει την κατάθεση ιδεών από τον ΟΗΕ ξεχνώντας ότι επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο για την εμμονή του σε διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Είπε πως πριν από τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη όλοι επισημαίναμε την κρισιμότητα και τη δυσκολία της συνάντησης. Πολιτικά κόμματα έκφραζαν ανησυχίες για «κλείδωμα» των συμφωνηθέντων, «κωδικοποίηση» που θα επέβαλλε ο ΟΗΕ κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια δύσκολη μάχη για την Κύπρο, υπερασπιζόμενος αρχές και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

«Θεωρούμε ως θετικό το γεγονός ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονταν από τα κόμματα για τάχατε ενδιάμεση συμφωνία και «κλείδωμα» συγκλίσεων δεν έχουν επαληθευτεί, ως αποτέλεσμα της στάσης του Προέδρου», ανέφερε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε πως ο ΟΗΕ δεν θα επιβάλει λύση στις δύο πλευρές, ότι δηλαδή η όποια συμφωνία θα είναι αποτέλεσμα των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Σημαντική είναι επίσης και η αναφορά ότι η αξιολόγηση για την καταγραφή της όποιας προόδου θα πρέπει να συνάδει με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Εξέφρασε αγωνία για την έλλειψη προόδου αναφορικά με την ουσία του Κυπριακού, λέγοντας πως «αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική στάση, η οποία επιμένει σε θέσεις έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο. Καλούμε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να στρέψει την προσοχή της προς την τουρκική πλευρά

Keywords
Τυχαία Θέματα