Νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση Ευρωπαίων μεταναστών στα βρετανικά επιδόματα

14:38 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Οι νέοι μετανάστες από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λαμβάνουν στη Βρετανία επίδομα ανεργίας, δε θα έχουν από τον Απρίλιο δικαίωμα διεκδίκησης επιδόματος στέγασης, ανακοινώνουν με άρθρο τους στην Daily Mail οι Υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας της χώρας.

Η Τερέζα Μέι και ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα

μέτρα που αποσκοπούν στην αποτροπή εκμετάλλευσης του βρετανικού συστήματος πρόνοιας από μετανάστες.

Παράλληλα, οι χωρίς εργασία κοινοτικοί μετανάστες θα μπορούν να διεκδικούν επιδόματα ανεργίας για διάστημα έξι μηνών. Μετά από αυτό, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το κρατικό βοήθημα, θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν «γνήσια πιθανότητα εύρεσης εργασίας».

Ήδη από την 1η Ιανουαρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση λήψης επιδομάτων ανεργίας για νεοαφιχθέντες κοινοτικούς μετανάστες για τους πρώτους τρεις μήνες της διαμονής τους στη Βρετανία.

Η αυστηροποίηση των κανόνων πρόσβασης στο σύστημα επιδομάτων πρόνοιας της Βρετανίας για μετανάστες από την ΕΕ συμπίπτει με την άρση των επταετών περιορισμών στην έλευση στη χώρα πολιτών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν την πιο αυστηρή πολιτική στον τομέα, ωστόσο ζήτησαν να δουν τις λεπτομέρειες των νέων μέτρων.

Οι δύο αρμόδιοι Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης τονίζουν στο άρθρο τους ότι «δεν μπορούν πια άνθρωποι να έρχονται εδώ από το εξωτερικό και να περιμένουν να πάρουν κάτι χωρίς να προσφέρουν τίποτα». Όπως προσθέτουν η κ. Μέι και ο κ. Ντάνκαν Σμιθ, «η μετανάστευση έχει μια τρομακτικά πλούσια συνεισφορά στη χώρα μας, τόσο πολιτισμικά όσο και ως προς το ταλέντο που φέρνει – αλλά πρέπει να ελεγχθεί».

Οι δύο Υπουργοί κατηγορούν τη διακυβέρνηση των Εργατικών για «ντροπιαστική προδοσία» των Βρετανών εργαζομένων, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι την περίοδο 2005-2010, μέχρι πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Συντηρητικούς, ο αριθμός των εργαζόμενων Βρετανών μειώθηκε κατά 413.000, ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων αλλοδαπών αυξήθηκε κατά 736.000.

Σημειώνουν δε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ανατρέψει αυτήν την «επιβλαβή τάση», με το 90% των νέων θέσεων εργασίας να έχουν καταλήξει σε Βρετανούς υπηκόους.

Keywords
Τυχαία Θέματα