ΔΗΣΥ: Υπέρ της στόχευσης στην κοινωνική σύνταξη

13:45 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τάχθηκε σήμερα υπέρ της στόχευσης στην κοινωνική σύνταξη χωρίς αυτή, ωστόσο, να αποκόπτεται από τις οικοκυρές που την έχουν ανάγκη.

Σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι θα ζητήσει και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα.

Παράλληλα, είπε πως “είχα και μια πρώτη κουβέντα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που επέδειξε μεγάλη ευαισθησία για το όλο θέμα και θεωρούμε πως με συνεννόηση όλα τα πολιτικά κόμματα, η Κυβέρνηση και η κοινωνικοί

εταίροι θα βρούμε τη λύση και σε αυτό το ζήτημα, από την μια να διατηρήσουμε την κοινωνική κατάκτηση, να παραμείνουμε κοινωνικά ευαίσθητοι, αλλά την ίδια ώρα να πετύχουμε κι αυτό που όλοι λέμε τη στόχευση των κοινωνικών παροχών”.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η κοινωνική σύνταξη είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ως τέτοια “εμείς θεωρούμε ότι είναι εκτός συζήτησης η κατάργηση της κοινωνικής σύνταξης”.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, είπε, πως αυτή η κοινωνική κατάκτηση υιοθετήθηκε και υλοποιήθηκε το 1995 μετά από αίτημα όλων των γυναικείων οργανώσεων, αλλά και με έμπρακτη επίδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της διακυβέρνησης του Γλαύκου Κληρίδη.

Ολοι συμφωνούμε, πρόσθεσε, πως για να είναι κοινωνικά δίκαιες οι οποιεσδήποτε κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι στοχευμένες.

“Εάν τα 336 ευρώ τα παίρνει και μια οικοκυρά η οποία δεν έχει οποιοδήποτε άλλο εισόδημα, αλλά την ίδια ώρα παίρνει 336 ευρώ και η πολυεκατομμυριούχα οικοκυρά που δεν είχε ποτέ ανάγκη να δουλέψει στη ζωή της και να βάζει κοινωνικές ασφαλίσεις, αυτό δημιουργεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία”, δήλωσε.

Αρα, είπε, δεν θεωρώ ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα διαφωνούσε σε αυτή την αρχή – όχι να αποκόψουμε από αυτές που πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά να αποκοπεί η κοινωνική σύνταξη από αυτές που πραγματικά δεν την έχουν καθόλου ανάγκη.

Η άλλη παράμετρος, συνέχισε, που δεν πρέπει να αγνοούμε είναι ότι δεν είχε μόνο μια οικονομική διάσταση η κοινωνική σύνταξη αλλά και μια άλλη διάσταση – της μη διάκρισης των φύλων – έστω και η μερική απεξαρτικοποίηση της γυναίκας της τρίτης ηλικίας από την πλήρη οικονομική εξάρτηση του ανδρός και μιλούμε πάντα για τις οικογένειες για ανύπαρκτα ή χαμηλά εισοδήματα.

“Αρα καταλήγω λέγοντας ναι στην κοινωνική στόχευση, ούτε υπό συζήτηση η κατάργηση ούτε υπό συζήτηση η αποκοπή της κοινωνικής σύνταξης από τις οικοκυρές που την έχουν πραγματικά ανάγκη και εάν δεν μπορούν με αυτές τις παραμέτρους που έχω πει να εξοικονομηθούν τα 10 εκ. ευρώ πρέπει να θέσουμε στο τραπέζι και κάποιες άλλες πιθανές εναλλακτικές προτάσεις”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα