Νέο επενδυτικό ταμείο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

17:25 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου το οποίο θα απευθύνεται σε μακροχρόνιους ιδιώτες επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται θα χρηματοδοτούν μακροχρόνιες επενδύσεις στα κράτη μέλη, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόταση που έχει υποβληθεί μαζί με το «πακέτο» των μέτρων για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων και την αύξηση της ροής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, κυρίως στις ΜΜΕ, θα εξεταστεί απόψε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα

και αύριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά ιδιωτικά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (European Long Term Investment Funds – ELTIFs) θα επενδύουν μόνο σε επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται χρήματα που να είναι δεσμευμένα σε αυτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα νέα αυτά κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για όλες τις κατηγορίες επενδυτών καθ’ όλη την Ευρώπη και θα υπόκεινται σε ορισμένες απαιτήσεις που ορίζονται στη νομοθεσία της ΕΕ. Οι εν λόγω απαιτήσεις περιλαμβάνουν τα είδη περιουσιακών στοιχείων μακροπρόθεσμης απόδοσης και των επιχειρήσεων στα οποία επιτρέπεται να επενδύουν τα ELTIFs, για παράδειγμα στην υποδομή, σε έργα μεταφορών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμουν τα χρήματα τους, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους επενδυτές.

Στο πλαίσιο της πρότασης, τα ELTIF θα πρέπει να πληρούν ένα σύνολο κοινών κανόνων, έτσι ώστε:

-να έχουν πάντα θεματοφύλακα που να κρατά ασφαλή τα περιουσιακά στοιχεία,

-να συμμορφώνονται με τους κανόνες κατανομής περιουσιακών στοιχείων για την αποφυγή της διοχέτευσης υπερβολικών ποσών σε ένα μόνο περιουσιακό στοιχείο,

-να χρησιμοποιούν παράγωγα μόνον για τη διαχείριση συναλλαγματικών κινδύνων σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, και όχι για κερδοσκοπία,

-και να τηρούν όρια όσον αφορά το ποσό που μπορούν να δανειστούν.

Τα ELTIF θα επενδύουν σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να αγοραστούν και να πωληθούν. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι τα χρήματα που επενδύονται σε αυτές θα βρίσκονται εκεί για το διάστημα για το οποίο δήλωσαν στους επενδυτές ότι τα έχουν ανάγκη. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν επιτρέπεται στους επενδυτές να πραγματοποιούν αναλήψεις ανά πάσα στιγμή. Συνεπώς, στους επενδυτές δεν θα δίνεται η δυνατότητα ανάληψης χρημάτων έως την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της επένδυσής τους (μπορεί να είναι μια ημερομηνία 10 ή και περισσότερα έτη μετά την επένδυση των χρημάτων τους). Ο όρος αυτός πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια εκ των προτέρων. Σε αντάλλαγμα για την υπομονή τους, οι επενδυτές θα μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική ροή εσόδων που παράγονται από την επένδυση και ενδεχομένως να λαμβάνουν κάποιο επασφάλιστρο μειωμένης ρευστότητας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία της Ευρώπης και τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν ένα επενδυτικό μέσο που θα επιτρέψει σε επαγγελματίες επενδυτές και μεμονωμένα άτομα να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε μη εισηγμένες ευρωπαϊκές εταιρίες και περιουσιακά στοιχεία μακροπρόθεσμης απόδοσης όπως έργα ακινήτων και υποδομής», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Γάλλος Επίτροπος χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας θέμα να καταστούν τα ELTIF διαθέσιμα σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών σε ολόκληρη την ΕΕ προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συγκέντρωση κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Ελπίζω ότι η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού επενδυτικού σχήματος θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρήσεων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα