Νεκροί 500 μαθητές και εκπαιδευτικοί και ζημιές 700 εκ. δολάρια στη Συρία το 2013

18:57 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Σε 500 υπολογίζονται οι μαθητές και τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχασαν τη ζωή τους λόγω του πολέμου στη Συρία το 2013, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν στα σχολεία της χώρας υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια συριακές λίρες (670 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την εφημερίδα Techrine.

Όπως διευκρινίζει η κυβερνητική αυτή εφημερίδα, 4.000 σχολεία καταστράφηκαν και πολλά άλλα

έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι δυνατόν να επισκευαστούν λόγω των μαχών και της κατάστασης της ασφάλειας.

“Το Υπουργείο Παιδείας ενεργεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να διασφαλίσει τη συνέχεια της εκπαίδευσης και τη μεταφορά των μαθητών και των καθηγητών από ζώνες στις οποίες υπάρχουν προβλήματα σε πιο ήρεμες ζώνες”, προσθέτει η εφημερίδα.

“Η κυβέρνηση ενεργεί επίσης για να βρει εναλλακτικές λύσεις για τις οικογένειες των προσφύγων προκειμένου να μπορέσει να τις απομακρύνει από τα σχολεία ώστε να καταστούν λειτουργικά για την εκπαίδευση”, γράφει.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία, αυτά προτείνεται να λάβουν δάνεια με προνομιακά επιτόκια για την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στη Συρία λειτουργούσαν περισσότερα από 20.000 σχολεία το 2010. Σύμφωνα με την Unicef, ένα σχολείο στα πέντε έχει έκτοτε υποστεί ζημιές, καταστραφεί ή χρησιμοποιείται πλέον για να στεγάζει οικογένειες που έχουν εκτοπιστεί. Εκατομμύρια παιδιά έχουν εγκαταλείψει το σχολείο

Υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανώσεις αρωγής ανακοίνωσαν παράλληλα ότι χρειάζονται τη χορήγηση από δωρητές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να βοηθήσουν τα παιδιά στην Συρία που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση. Μεταξύ των Σύρων προσφύγων βρίσκονται περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά.

Στο μεταξύ η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι ξανάνοιξε ένα μεθοριακό πέρασμα ανάμεσα στην Συρία και το Ιράκ, στο Κουρδιστάν, επιτρέποντας την αποχώρηση σχεδόν 2.500 προσφύγων την περασμένη Κυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα