Νέες βρετανικές προειδοποιήσεις κατά συλλήβδην καταδίκης των Ρομά

14:33 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στενά συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από την υπόθεση της Μαρίας, αλλά και της επτάχρονης από το Δουβλίνο, που βρέθηκαν σε οιοκισμούς Ρομά, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη, αναφέρεται πως το δείγμα DNA της δεν ταίριαξε με κανένα από αυτά που έλεγξε η Interpol, η οποία όμως ανέλαβε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό των βιολογικών

της γονέων. Γίνονται επίσης αναφορές στις έρευνες που διατάχθηκαν σχετικά με το σύστημα έκδοσης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης.
H Daily Mail ανάρτησε προσωρινά στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα που ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο η Μαρία να παραδόθηκε στους Ρομά από εμπόρους ανηλίκων που την «ξεφορτώθηκαν», όταν η αστυνομία βρέθηκε στα ίχνη τους κατά την προσπάθεια πώλησης του κοριτσιού σε πλούσια οικογένεια. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία έχει αποσυρθεί από τα μεταγενέστερα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Όσον αφορά την επτάχρονη που τέθηκε υπό την προστασία των υπηρεσιών πρόνοιας στο Δουβλίνο, αναμένονται τα αποτελέσματα του τεστ DNA για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι πράγματι βιολογική κόρη του ζεύγους των Ρομά από τους οποίους απομακρύνθηκε.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα βρετανικά δημοσιεύματα που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να στιγματιστεί αδιακρίτως ολόκληρη η κοινότητα των αθίγγανων λόγω της υπόθεσης της Μαρίας.
Γράφοντας στον Guardian, η συγγραφέας Λουίζ Ντόουτι αναφέρει ότι η υπόθεση αναβιώνει παλιές προκαταλήψεις. Σημειώνει ότι πριν καν ελεγχθούν όλα τα στοιχεία η περίπτωση περιγράφηκε ως απαγωγή και προσθέτει ότι παράνομες υιοθεσίες συμβαίνουν σε περιπτώσεις ανάγκης, ακόμα και εκτός κοινότητας Ρομά, χωρίς να έχουν απαραίτητα ως τελικό σκοπό την εμπορία ανηλίκων. Η Βρετανίδα συγγραφέας προσθέτει ότι λίβελοι κατά αθίγγανων διατυπώνονται εδώ και αιώνες, όπως ότι συνηθίζουν να απαγάγουν παιδιά, καθώς και ότι αναδεικνύονται τα αρνητικά στερεότυπα και όχι η «παθιασμένη» αγάπη τους για τα παιδιά.
Καταλήγει τονίζοντας ότι εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται παιδιά υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, ιδίως τις φτωχές, «αλλά η επίμονη διασύνδεση της απαγωγής παιδιών με τους Ρομά δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η διαιώνιση ενός ρατσιστικού μεσαιωνικού μύθου».
Ανταπόκριση της Independent κάνει επίσης λόγο για «ανάφλεξη προκαταλήψεων» κατά των Ρομά. «Στην τηλεόραση μας αποκαλούν Ρομά, αλλά στους δρόμους μας φωνάζουν “γύφτους” φτύνοντας και απομακρύνονται», δηλώνει στην εφημερίδα η 20χρονη Μαρία, μητέρα ενός παιδιού. Το δημοσίευμα μεταφέρει την οργή των Ρομά για το «διασυρμό» της κοινότητάς τους από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η υπόθεση της μικρής Μαρίας πέρα από το διεθνές ενδιαφέρον που προκάλεσε, ανέδειξε επίσης τη βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινότητας των Ρομά και των υπολοίπων Ελλήνων, «δύο κόσμων που ζουν πλάι-πλάι αλλά γνωρίζουν λίγα ο ένας για τον άλλον».

Keywords
Τυχαία Θέματα