Έκκληση Λιλλήκα στην Βουλή για μειώσεις στην χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων

13:35 23/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και του περιορισμένου προϋπολογισμού του 2014, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας απευθύνει έκκληση στην Βουλή τουλάχιστον για την φετινή χορηγία των πολιτικών κομμάτων να υπάρξει μείωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας Διαφάνεια Τώρα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως μπορεί και να μεταφερθεί μέρος του κονδυλίου που αφορά τα κόμματα για να ενισχυθεί το κονδύλι από το οποίο έχει περικοπεί το

20% και που καλύπτει τις ανάγκες 150 προγραμμάτων εθελοντικών οργανώσεων, που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπηρίες, ηλικιωμένους.

Πρόσθεσε ότι “είναι πρόκληση όλα αυτά τα προγράμματα να επιχορηγούνται φέτος με 5,5 εκ. και οι χορηγίες για τα κόμματα να φθάνει στο ύψος των 6,8 εκ. ευρώ”.

Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Διαφάνεια Τώρα, Ερικ Σιοκκούρογλου είπε πως είχαμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με την Συμμαχία Πολιτών κι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις θέσεις της αναφορικά με την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Ακούσαμε, σημείωσε, για τους προβληματισμούς της Συμμαχίας που έχει σχέση με το ύψος της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν τα κόμματα κι ενδεχομένως τον περιορισμό ή και απαγόρευση των εισφορών από τους πολίτες από πρόσωπα φυσικά και νομικά.

“Παραμένουμε δεσμευμένοι στις θέσεις μας για πλήρη εφαρμογή των συστάσεων Γκρέκο σε ότι αφορά την διαφάνεια και χρηματοδότηση των κομμάτων και αναμένουμε κατόπιν της απόφασης της Βουλής να αναθέσει στην Κυβέρνηση την αναθεώρηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο να συναντηθούμε με τον Υπουργό Εσωτερικών για να συζητήσουμε για το πώς προχωρούμε”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε όλη την Ομάδα για την ανταλλαγή απόψεων που είχαν και να τους συγχάρηκε ”για την αξιόλογη πρωτοβουλία τους η οποία ευχόμαστε σύντομα να αποδώσει καρπούς για την επιβολή της διαφάνειας στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων”.

Διαφάνεια που, όπως σημείωσε, είναι αναγκαία αν θέλουμε να τερματιστεί η διαπλοκή και τα σκάνδαλα, τα οποία έχουν τόσο προκαλέσει το περί δικαίου αίσθημα των Κυπρίων πολιτών αλλά και οδηγούν και στην απαξίωση της πολιτικής.

Η Συμμαχία Πολιτών, είπε ο Πρόεδρος της, έχει κάνει κάποιους προβληματισμούς και κάναμε την συνάντηση αυτή για να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις σε αυτό το πρώτο στάδιο, για μια διαφορετική μορφή χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Μια χρηματοδότηση, διευκρίνισε, που δεν θα στηρίζεται πάνω στον ιδιωτικό τομέα, πάνω στις επιχειρήσεις – για να μην υπάρχει ούτε υπόνοια της διαπλοκής – αλλά μια χρηματοδότηση που θα στηρίζεται πάνω στις πραγματικές ανάγκες των κομμάτων τα οποία θα πρέπει να επανεύρουν τον πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο που δεν είναι οι πελατειακές σχέσεις αλλά είναι η παραγωγή πολιτικής.

Γι αυτό η σκέψη μας, συνέχισε, είναι η διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το τι κόστη μπορεί να έχει ένα πολιτικό κόμμα, τι στελέχη και τι αριθμό έμμισθων χρειάζεται ως μηχανισμό για να μπορεί να παράγει πολιτική αλλά και να έχει την αναγκαία επικοινωνία με τους πολίτες.

Σε αυτή την μελέτη ασφαλώς, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, πρέπει να ληφθεί υπόψη και το μικρό μέγεθος πληθυσμού μας αλλά και οι μικρές γεωγραφικές αποστάσεις.

“Θα συνεχίσουμε ελπίζω αυτόν τον διάλογο, θα κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε κατά αναλογία πληθυσμού τι είναι οι προϋπολογισμοί άλλων κομμάτων σε πολύ μεγαλύτερες χώρες και πιο προηγμένες από δικής μας πλευράς – όπως είναι της Κεντρικής Ευρώπης για παράδειγμα – έτσι ώστε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης”, συμπλήρωσε.

Είπε τέλος, ότι η Συμμαχία στηρίζει την όλη προσπάθεια για εφαρμογή των προτάσεων Γκρέκο σαν πρώτο στάδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα