Νέα δεδομένα στα ελαστικά και συστάσεις του Επιτρόπου Περιβάλλοντος

15:42 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Από την 1η Νοεμβρίου όλοι οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς ελαστικών στην Κύπρο έχουν την υποχρέωση να συνοδεύουν όλα τα ελαστικά που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιουλίου με ειδική σήμανση παρόμοια με αυτή που υπάρχει για τα ενεργειακά προϊόντα.

Ανακοίνωση από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος αναφέρεται ότι «ο Κανονισμός 1222/2009 της ΕΕ σχετικά με τη σήμανση των ελαστικών ψηφίστηκε πριν τρία χρόνια αλλά έδωσε διορία τρία χρόνια στους κατασκευαστές για να προλάβουν να συμμορφωθούν».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος

«η ειδική σήμανση ενημερώνει με εύκολο τρόπο τον καταναλωτή για τρία σημαντικά θέματα που αφορούν το ελαστικό με την κλίμακα A, B, C, D, E, F».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ειδική σήμανση, ενημερώνει τον καταναλωτή για «την κατανάλωση καυσίμου η οποία έχει σχέση με την αντίσταση που προβάλει το ελαστικό στο δρόμο και όσο πιο μικρή είναι αυτή τόσο πιο λίγη θα είναι και η κατανάλωση καυσίμων του αυτοκινήτου».

Η κατηγορία Α έχει μέχρι και 9% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου από την G, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ενημέρωση γίνεται και για «τη συμπεριφορά σε βρεγμένο δρόμο» και όπως επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος «αυτό είναι πολύ σημαντικό μέρος των προδιαγραφών ενός ελαστικού εφόσον  έχει μεγάλη σχέση με την ασφάλεια οδήγησης σε βρεγμένο δρόμο και καλύτερο φρενάρισμα».

Αναφορικά με την ενημέρωση για τον θόρυβος, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «αυτό αφορά το θόρυβο που κάνει το ελαστικό στο δρόμο και στη σήμανση αναγράφεται το επίπεδο του θορύβου σε dB (ψηλός αριθμός σημαίνει ψηλό θόρυβο)».

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφέρει, ωστόσο, ότι «για εύκολη αναγνώριση δίπλα από τον αριθμό υπάρχουν και τρεις καμπύλες, αν μόνο η μια είναι μαυρισμένη τότε το ελαστικό δεν κάνει πολύ θόρυβο, με δύο μαυρισμένες πιο πολύ και με τις τρεις μαυρισμένες είναι θορυβώδες».

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που θίγεται «είναι ότι σταδιακά θα απαγορεύεται η πώληση ορισμένων ελαστικών καθώς και η κατασκευή τους στην ΕΕ όπως για παράδειγμα τα ελαστικά με χαρακτηριστικό G δε θα υπάρχουν στην αγορά το Νοέμβρη του 2014 και τα F το Νοέμβρη ου 2016.

Παρόμοιοι περιορισμοί θα εφαρμοστούν και σε άλλα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη πιο πάνω σήμανση.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος απευθυνόμενος στους καταναλωτές, τους προτρέπει «να είναι πολύ προσεκτικοί με τις αγορές τους γιατί η πιο πάνω σήμανση δεν έχει σχέση με άλλα χαρακτηριστικά του ελαστικού όπως για παράδειγμα την ποιότητα του, τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε λάσπη και χιόνι ή σε στροφές».

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι «ο πιο πάνω Κανονισμός εξαιρεί ορισμένα εξειδικευμένα ελαστικά από τη σήμανση με όλα τα άλλα να πρέπει να εφαρμόζουν τη νομοθεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα