Ναμί: «Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις»

17:36 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις δήλωσε σήμερα ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί αναφέροντας την διαδικασία των συνομιλιών, τη συχνότητα, τη στάση των Ε/κ σε σχέση με τη μεταφορά των προηγούμενων συγκλίσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την μη ύπαρξη οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος και το ότι έμεινε “εκτός συστήματος” ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε παρουσίαση σήμερα ενώπιον μη κυβερνητικών οργανώσεων και συντεχνιών των δραστηριοτήτων του “υπουργείου” και σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό και θεμάτων

της ΕΕ, ο κ. Ναμί επανέλαβε ότι δεν είναι αρκετές η μία συνάντηση των διαπραγματευτών την εβδομάδα και η μία των ηγετών το μήνα.

Είναι αναγκαίες, συνέχισε, πιο εντατικές διαπραγματεύσεις, επέκρινε το ότι η διαδικασία δεν έχει περάσει στο πάρε – δώσε και είπε ότι η προσέγγιση της ε/κ πλευράς να μην θέλει τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στο τραπέζι, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, προκαλεί ερωτήματα. Η βάση των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων,πρόσθεσε, δημιουργήθηκε το 2008 και έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις Ταλάτ – Χριστόφια, τότε.

Η διαδικασία, ανέφερε ο κ. Ναμί, συνεχίζεται από το 2010, αλλά η αναμενόμενη πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί. Μιλώντας για σημαντικά σημεία στο κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου αναφέρθηκε σε συναίνεση όσον αφορά το θέμα της κυριαρχίας και της ιθαγένειας.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι επαφές του με τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΙΔ είναι πολύ σημαντικές, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε κατά την εδώ επίσκεψή του είπε ότι του μίλησε για το έργο που επιτελείται από την τ/κ κοινότητα για την υιοθέτηση και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

Σημείωσε δε ότι διορίστηκε εκπρόσωπος της ΕΕ στις συνομιλίες για να βοηθήσει τους δύο ηγέτες, εκφράζοντας όμως την θέση της τ/κ πλευράς ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και πως επιθυμούν όπως η ΕΕ να εργάζεται σαν σύμβουλος “στο πλευρό/περιθώριο”.

“Επειδή η ΕΕ δεσμεύθηκε ότι θα προσαρμοστεί σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί στην Κύπρο και για να μπορεί να το κάνει αυτό πρέπει να παρακολουθούν ειδικοί της ΕΕ την διαδικασία. Ωστόσο χωρίς να παρεμβαίνουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είναι σημαντικό να βρίσκονται εκεί με την πρόθεση να προσαρμόσουν την δομή στην οποία θα καταλήξουν συλλογικά οι ηγέτες”.

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, είπε ότι οι Αμερικανοί βλέπουν μια πιθανότητα επιτυχίας στο Κυπριακό και θύμισε παλαιότερη δήλωσή του ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος παρακολουθεί στενά το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα