Λιλλήκας: «Η πολιτική των ΜΟΕ εξυπηρετεί την Άγκυρα»

16:44 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις έντονες ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών για τις “εμμονές της Kυβέρνησης” σε ΜΟΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι την ώρα που ίδια η Κυβέρνηση διαπιστώνει πως οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς επαναλαμβάνουν τις πάγιες διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας, είναι ακατανόητη η επιμονή στην επιβολή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

“Η πολιτική των ΜΟΕ που προωθείται και από τις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα

εξυπηρετεί τους στόχους της Άγκυρας. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι απλά η συντήρηση ενός διαλόγου άκαρπου και αντιπαραγωγικού. Αποτέλεσμα τούτου θα είναι η Τουρκία να συνεχίσει από τη μια να αναβαθμίζει το ψευδοκράτος, εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη τάχατες των συνομιλιών και από την άλλη να προωθεί την ενταξιακή της πορεία με άνοιγμα νέων κεφαλαίων, ενώ δεν παύει και δεν σταματά να αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από αυτή την τεχνητή συντήρηση των συνομιλιών μέσα από τα ΜΟΕ.

“Να αλλάξει πολιτική και να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έτσι ώστε να εξαναγκαστεί η Άγκυρα να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση που τηρεί. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνη η Κυβέρνηση στο έργο της αναβάθμισης του ψευδοκράτους το οποίο βλέπουμε να εξελίσσεται σε καθημερινή βάση. Τελευταία περίπτωση αφορά στις συναντήσεις του κ. Φούλε και του υφυπουργού εξωτερικών της Αμερικής, κ. Ρούπι, με τον κύριο Ναμί. Υπό ποιά ιδιότητα συνάντησαν τον κ. Ναμί; Εάν ήταν να συνομιλήσουν για το Κυπριακό γιατί δεν συναντήθηκαν αποκλειστικά με τον διαπραγματευτή, τον κ. Οζερσάι; Η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει την παθητική στάση γιατί η ζημιά που θα προκληθεί στο Κυπριακό θα είναι ανεπανόρθωτη”, κατέληξε.

«Το Υπουργικό νομιμοποίησε τις Τράπεζες να εκποιούν την οικογενειακή εστία»

Εκτεθειμένοι παραμένουν οι πολίτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια τους λόγω της οικονομικής κρίσης και των τραγικών της συνεπειών της, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σε σημερινές του δηλώσεις.

«Ο Ενιαίος Φορέας Εξώδικης Επίλυσης των Χρηματοοικονομικών διαφορών, πολύ φοβούμαστε, θα είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού. Το Υπουργικό Συμβούλιο ουσιαστικά νομιμοποίησε τις Τράπεζες να εκποιούν την οικογενειακή εστία. Ερωτούμε: Πώς θα αντιμετωπίζονται από τον Διαμεσολαβητή τα μη βιώσιμα δάνεια; Πόσες υποθέσεις θα είναι σε θέση να εξετάζει το μήνα; Πώς θα μεριμνήσει το Κράτος για τους μελλοντικούς άστεγους πολίτες;. Η μνημονική πολιτική της Κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της διαλύει, στην ουσία, τον κοινωνικό ιστό της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνει ότι υπάρχει λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Οι τράπεζες, θα πρέπει να προχωρήσουν, άμεσα, σε μείωση κατά 50% των επιτοκίων, ώστε να διευκολύνουν τους δανειζόμενους. Να προχωρήσουν στην επιμήκυνση των δανείων και στην μείωση της δόσης των δανείων, ώστε να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού και της κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης. Η Επιτροπή Οικονομικών να βάλει επιτέλους στην ημερήσια διάταξη της, την Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για Νομοθετική Ρύθμιση των Επιτοκίων. Πρέπει να δοθούν επίσης διευκολύνσεις σε ανέργους με αναστολή των δόσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα σημερινά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να σταματήσει να διεκδικεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα