Μεγαλύτερη δέσμευση εσόδων από το φυσικό αέριο στο κυπριακό μνημόνιο βλέπει η Deutche Bank

22:56 21/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κυπριακό μνημόνιο θα μπορούσε να συμπεριλάβει μεγαλύτερη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ώστε να αντισταθμιστούν άλλες ελλείψεις κυρίως σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε η Deutche Bank στις 18 Ιανουαρίου σε σχέση με την κυπριακή κρίση χρέους.

Η έκθεση θεωρεί απίθανη μια συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο πριν από τις Προεδρικές Εκλογές,

κυρίως λόγω της άρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ως πιθανότερο σενάριο την εκλογή Νίκου Αναστασιάδη, τοποθετεί μια πιθανή υπογραφή του μνημονίου γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση η βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ που τώρα υπολογίζεται στο 140% θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από 122% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 με βάση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και
δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Προστίθεται ότι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να το
μειώσει περαιτέρω σε 106%. Ωστόσο οι πιο πάνω προβλέψεις χαρακτηρίζονται αισιόδοξες, αναφέροντας ότι είναι πολύ πιθανό ένα σενάριο στο οποίο η πορεία του χρέους δεν θα είναι βιώσιμη. Για αυτό το λόγο, αναφέρεται, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

Η Deutche Bank επισημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ευρεία μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα και ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική διαφάνεια, που όπως αναφέρεται, απασχολεί ιδιαίτερα τα ΜΜΕ κυρίως στη Γερμανία. Η Γερμανική Τράπεζα θεωρεί ότι έχει υπάρξει μια υπερβολική έως αποπροσανατολιστική εστίαση στη φράση «ξέπλυμα χρήματος». Σημειώνεται δε, ότι όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος η Κύπρος τα έχει πάει αρκετά στην έκθεση του MONEYVAL το 2011, αν και όπως αναφέρεται, η πρακτική κατά του ξεπλύματος θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Αυτό που είναι από εξέταση, αναφέρεται, είναι το καθεστώς της Κύπρου ως υπεράκτιου φορολογικού παραδείσου με έναν σχετικά αδιαφανές τραπεζικό τομέα, ο οποίος χρησιμοποιείται από πολλούς ξένους καταθέτες κυρίως από τη Ρωσία. Θεωρείται επίσης ότι μεγαλύτερες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαφάνειας θα συμφωνηθούν στο μνημόνιο για να κατευνάσουν τις γερμανικές ανησυχίες.

Αναφέρεται επίσης ότι η χώρα χρειάζεται να συρρικνώσει τον φουσκωμένο τραπεζικό τομέα της, αποφεύγοντας μια υπερβολική πιστωτική κρίση.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους σημειώνεται ότι παρά τις δεσμεύσεις με την Τρόικα είναι ακόμα δύσκολο να εξευρεθεί μια συμφωνημένη λύση σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους. Χαρακτηρίζεται επίσης η βιωσιμότητα του χρέους ως ένα σημαντικό σημείο τριβής.

Το σενάριο απομείωσης του χρέους της Κύπρου θεωρείται επίσης απίθανο, και αναφέρεται ότι τα κέρδη θα είναι περιορισμένα και οι συνέπειες αβέβαιες. Η διαγραφή ενός τέτοιου χρέους το οποίο κατά ποσοστό 46% ανήκει στις κυπριακές τράπεζες θα μπορούσε να αυξήσει τις ανάγκες σε ρευστότητα που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν από το μνημόνιο. Την ίδια ώρα το όφελος από αυτό το κούρεμα εκτιμάται μόλις στα 2 δις. ευρώ που θεωρείται πολύ μικρό για να αλλάξει την πορεία του χρέους της χώρας. Επίσης αναφέρεται ότι ένα πιθανό κούρεμα του κυπριακού χρέους θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό για την κρίση χρέους της Ευρώπης, μειώνοντας την αξιοπιστία των Ευρωπαίων.

Αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του χρέους μακροπρόθεσμα. Όπως αναφέρεται το μέγεθος των κοιτασμάτων που εκτιμάται στα 18,5 – 29.5 δις. ευρώ είναι συγκρίσιμο με το χρέος της Κυβέρνησης.

Γράφει επίσης ότι ορισμένοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού υποψηφίου Γιώργου Λιλλήκα, έχουν προτείνει τη χρήση των αποθεματικών ως εγγύηση για άντληση κεφαλαίων, ωστόσο η Τράπεζα εκτιμά ότι ακόμα κι αν η Κύπρος θα μπορούσε να τιτλοποίησει τα μελλοντικά έσοδα, δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας στο παρόν στάδιο, το ποσοστό έκπτωσης που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ υψηλό ώστε να καθιστά κάτι τέτοιο ελκυστική λύση.

Αναφέροντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση απέφυγε μέχρι στιγμής δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο για αποπληρωμή της Τρόικας διαθέτοντας μόνο ένα ποσοστό για αποπληρωμή του δανείου, σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο θεωρείται καλή λύση δεδομένης της αβεβαιότητας.

Αναφέρεται παράλληλα ότι αν η Κύπρος δεν επιτύχει τους στόχους του προγράμματος, μπορεί αυτή η συμφωνία να προσαρμοστεί ώστε να περιλαμβάνεται μεγαλύτερη δέσμευση των κερδών από το φυσικό αέριο για αποπληρωμή του χρέους.
Σε σχέση με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές η έκθεση επισημαίνει ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με την υπογραφή μιας δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη εμφανίζεται ως η πιο ισχυρή ακολουθούμενοι από τους Μαλά και Λιλλήκα. Ωστόσο όπως αναφέρεται, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Λιλλήκα ως ισχυρότερο αντίπαλο για τον Ν. Αναστασιάδη σε έναν δεύτερο γύρο εκλογών.

Όπως αναφέρεται η πιθανότητα μη εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία υπογραφής του μνημονίου, κυρίως επειδή θα είναι πιο εύκολο να εξασφαλιστεί η υποστήριξή του στις ιδιωτικοποιήσεις.
Προστίθεται επίσης ότι πιθανή υπογραφή του μνημονίου πριν από τις εκλογές θεωρείται απίθανη κυρίως λόγω της αντίθεσης του Προέδρου Χριστόφια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες το πιο πιθανό είναι να απαιτηθεί μια πιο έντονη δέσμευση από την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα