Μέχρι 15% επί των μεικτών κερδών επιδιώκουν τα κόμματα για τον τζόγο

16:52 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μεταξύ 10-15% θα κυμαίνεται το ποσοστό φορολόγησης των μεικτών κερδών των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων, εάν τελικά η Βουλή δεν συμφωνήσει με τη θέση του Υπουργείο Οικονομικών για φορολόγηση ύψους 3% επί του κύκλου εργασιών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Όπως ανέφερε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, ενώπιον της οποίας συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου για το τζόγο, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι το Υπουργείο δεν φέρει ένσταση στο να αλλάξει

ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, φτάνει να ρυθμιστεί ο συγκεκριμένος τομέας, και επομένως εναπόκειται πλέον στις κοινοβουλευτικές ομάδες να αποφασίσουν ποιός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φορολογηθεί το στοίχημα.

Εκφράζοντας τη θέση του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι έχει βαρύνουσα σημασία η μελέτη ελεγκτικής εταιρείας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, οι χώρες που εφαρμόζουν τη φορολογία επί των μεικτών κερδών, σε αντίθεση με χώρες που εφαρμόζουν τη φορολογία επί του κύκλου εργασιών, σημειώνουν περισσότερα έσοδα από τη φορολογία του στοιχήματος, και επομένως, ανέφερε, εάν ο στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, θα πρέπει να εξεταστεί αυτή η μεθοδολογία ως η καλύτερη στην επιβολή φορολογίας.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Ιωνάς Νικολάου, ενώπιον της οποίας εξετάστηκαν όλες οι πτυχές του νομοσχεδίου, πλην όσων αφορούσαν στα ζητήματα της φορολόγησης, είπε ότι από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών φαίνεται ότι η επικρατούσα άποψη μεταξύ των κομμάτων, είναι η επιβολή φορολόγησης επί των μεικτών κερδών που δεν θα ξεπερνά συνολικά το 15%.

Σημείωσε ότι σήμερα η φορολόγηση γίνεται επί των μεικτών κερδών και ανέρχεται στο 10%.

Το πρόβλημα που υπάρχει όσον αφορά την επιβολή φορολογίας επί του τζίρου των εταιρειών είναι, όπως εξήγησε ο κ. Νικολάου, το γεγονός ότι δεν φορολογείται ακριβώς το κέρδος που δημιουργεί μια εταιρεία, καθώς δεν έχει σημασία το ποσό που θα δώσει η εταιρεία στους παίκτες, ενώ αν η φορολόγηση γίνεται επί των μεικτών κερδών αυτό θα εξαρτάται από το ποσοστό του στοιχήματος που θα επιστρέψει στους παίκτες.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «η Βουλή μπορεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συνεχιζόμενη παρανομία καθόσον αφορά το ηλεκτρονικό στοίχημα δεν πάει άλλο και ότι οι αρμόδιες Αρχές, η Αστυνομία και η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε όλα αυτά τα υποστατικά που μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα θεωρούνται παράνομα, να κλείσουν».

Είπε ακόμα ότι το νομοσχέδιο διαφέρει κατά πολύ από εκείνο που κατέθεσε η Κυβέρνηση και το οποίο θα μπορούσε να μας αφήσει εκτεθειμένους στην Κομισιόν και στον κυπριακό λαό». Επρόκειτο, ανέφερε, για μια «τρύπια νομοθεσία που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει το σκοπό που ήθελαν να εξυπηρετήσουν».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι είτε η φορολόγηση καθοριστεί επί του τζίρου των εταιρειών, είτε επί των μεικτών κερδών «το σημαντικό

Keywords
Τυχαία Θέματα