Με αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον η Κύπρος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες

18:27 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τα νέα σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο εισέρχονται δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και η βιομάζα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εγκαινίων του Αιολικού Πάρκου «Αγία Αννα» στην επαρχία Λάρνακας, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «με την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίνεται ακόμα μία ώθηση

για να επεκταθούμε στην Κύπρο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος για να καλύψουμε το 13% το 2020 από ανανεώσιμες πηγές θα ξεπεραστεί κατά πολύ. Ηδη με τα νέα σχέδια μπαίνουν δυναμικά και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα μικρά φωτοβολταϊκά, φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούνται για οικιακούς και εμπορικούς σκοπούς, αλλά και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα».

Εξηγώντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «οι άδειες για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παραχωρούνται μέσα από ειδικό πλειστηριασμό. Γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες θα διοργανωθεί ειδικός πλειστηριασμός για να μπορούμε να έχουμε και χαμηλότερες τιμές και να μην είναι αναγκασμένο το ειδικό ταμείο να επιχορηγεί με μεγάλα ποσά τις ανανεώσιμες πηγές».

Ανέφερε ακόμα ότι «είναι μεν ο στόχος ότι πρέπει να φτάσουμε σ’ αυτό που είπα λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη και το κόστος γιατί είναι γνωστό ότι το ειδικό ταμείο επιχορηγείται από το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές γι’ αυτό ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική ώθησης των ανανεώσιμων πηγών με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές. Είμαστε σε μια καλή πορεία και κρατείται μια ισορροπία» είπε.

Ο Υπουργός Εμπορίου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στον τομέα της βιομάζας ο οποίος όπως είπε «μπαίνει με μια δυναμική, δηλαδή παράγεται ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τη βιομάζα. Θα έχουμε εξελίξεις στο μέλλον εφ’ όσον γι’ αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν και οι μονάδες της ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων ώστε μέσα από τα οικιακά απόβλητα να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Προωθώντας όλες αυτές τις μορφές μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον» σημείωσε.

Ο Υπουργός παρευρέθηκε το μεσημέρι και απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια και την επίσημη έναρξη των εργασιών του αιολικού πάρκου «Αγία Αννα» στη επαρχία Λάρνακας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, η Πρέσβης της Ισπανίας, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, ο Επαρχος Λάρνακας, βουλευτές, ο Πρόεδρος του Δ. Σ. της ΑΗΚ Χάρης Θράσου, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου, εκπρόσωποι των Κοινοτικών Συμβουλίων Ψευδά και Αγίας Αννας και αρκετοί προσκεκλημένοι.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής και Σύμβουλος της εταιρείας Rokas Aeoliki CY Ltd Δημήτρης Γιαννάκη, ο Διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Rokas Aeoliki CY

Keywords
Τυχαία Θέματα