Έρχεται «τσουνάμι» αυξήσεων σε εισιτήρια και λογαριασμούς

-Ακριβαίνουν και άλλο από το 2013 τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, όπως και οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, ενώ παράλληλα οι μισθοί και οι συντάξεις καταβαραθρώνονται.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Την στιγμή που η χώρα «χορεύει» σε προεκλογικούς ρυθμούς, οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ ετοιμάζουν

νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την τσέπη των πολιτών. Με τα τωρινά δεδομένα, οι καταναλωτές θα κληθούν να «σφίξουν» και άλλο το ζωνάρι, καθώς στα τριετή επιχειρησιακά προγράμματα των διοικήσεων των δημόσιων Οργανισμών προβλέπονται ραγδαίες αυξήσεις στα εισιτήρια και τους λογαριασμούς από το επόμενο κιόλας έτος. Με αυτόν τον τρόπο οι διοικήσεις οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΑΣΑ και ο ΟΣΕ, βάσει όσων επιτάσσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, θα πρέπει για τη διετία 2013-14 να λάβουν συνολικά μέτρα ύψους 602.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 362.000.000 αφορούν σε περικοπές λειτουργικών δαπανών, μέσω της μείωσης μισθών των εργαζομένων και της πώλησης δραστηριοτήτων και μονάδων και τα υπόλοιπα 240.000.000 θα προκύψουν μέσα από την αύξηση εσόδων, κάτι που συνεπάγεται αυξήσεις εισιτηρίων και κομίστρων.

Στα 1,75 ευρώ θα φτάσει το ενιαίο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς

Πρώτα απ’ όλα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ) και τα τρένα (προαστιακός και ΟΣΕ), οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν κατά 25%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως από τον Ιανουάριο του 2013 η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου (για όλα τα μέσα) των 1,40 ευρώ θα αγγίξει το 1,75 ευρώ. Παράλληλα, θα αυξηθεί και το μειωμένο εισιτήριο των 1,20 ευρώ στα 1,50 ευρώ. Συνακόλουθα, οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν και την αξία των μειωμένων εισιτηρίων, που ισχύουν για πολύτεκνους, φοιτητές και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έτσι, οι τιμές των εισιτηρίων αυτών αναμένεται να διαμορφωθούν σε 0,90 ευρώ και 0,75 ευρώ αντίστοιχα, από 0,70 και 0,60 που είναι σήμερα. Αναφορικά με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αυτά θα προσεγγίσουν, μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, τα τιμολόγια χονδρικής, που είναι υψηλότερα κατά περίπου 65%. Πάντως, θα υπάρχει εξαίρεση για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σίγουρα όχι για τις επιχειρήσεις.

Δεσμευτικά και για την επόμενη κυβέρνηση τα σχέδια των ΔΕΚΟ

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη της οικονομικής εξυγίανσης των εν λόγω Οργανισμών, θα τηρηθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις αποκρατικοποιήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, υπάρχει το ενδεχόμενο στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να προβλέπεται επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης της εταιρείας έως το τέλος του χρόνου, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν νωρίτερα από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί, πως τα επιχειρησιακά σχέδια των διοικήσεων των ΔΕΚΟ έχουν μεταβιβαστεί και κατατεθεί προς έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών και θα είναι δεσμευτικά για οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς έχουν εναρμονιστεί με τις διατάξεις του νέου Μνημονίου.

«Εξοργιστική η αύξηση στα εισιτήρια»

Βέβαια, η είδηση της αύξησ

Keywords
Τυχαία Θέματα