Λύσεις στα προβλήματα συνύπαρξης στο πεδίο βολής Ξυντούς

12:32 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βρέθηκαν λύσεις για τη συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς στο πεδίο βολής Ξυντούς με τις δραστηριότητες των κατοίκων της Κοινότητας Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Το θέμα συζητήθηκε το πρωί σε συνάντηση που είχε ο κ. Ηλιάδης με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρίνο Χρυσοστόμου και εκπρόσωπο της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου,

με τον Υπουργό να ανακοινώνει παράλληλα τη διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι θα υπάρξουν διευθετήσεις, ώστε οι μέρες και οι ώρες διεξαγωγής βολών να μην επηρεάζουν την άσκηση των αγροτικών ασχολιών των κατοίκων της περιοχής, ενώ είπε ότι θα γίνονται και έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Είπε ακόμη ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα, πρόσθεσε όμως ότι θα γίνουν και προς αυτή την κατεύθυνση περισσότερες προσπάθειες, «ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τηρούμε τον υψηλότερο δυνατό δείκτη ασφάλειας και εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής».

Πέραν των διευθετήσεων, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια επιστημονική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία θα καταδείξει πιθανά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Συμπλήρωσε ότι στην επιτροπή που θα διεξάγει τη μελέτη, θα συμμετέχει εκπρόσωπος της Κοινότητας και επιστημονικός σύμβουλος του Κοινοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρχει πλήρης συνεργασία και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία.

Ανέφερε εξάλλου ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι τα πεδία βολής είναι απολύτως αναγκαία για να διατηρεί η Εθνική Φρουρά υψηλά επίπεδα μαχητικής ικανότητας, τη στιγμή που βρίσκονται απέναντι οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής.

Προσέθεσε ακόμη ότι έγνοια του Υπουργείου Αμυνας είναι οι κάτοικοι των περιοχών να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο και να διευκολύνονται στην άσκηση των επαγγελματικών και αγροτικών τους δραστηριοτήτων.

«Εχουμε βρει λύσεις, οι οποίες ικανοποιούν και τις δύο αναγκαιότητες», είπε ο κ. Ηλιάδης, ενώ ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο για τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, καθώς, όπως ανέφερε, είναι ίσως η πρώτη φορά στα 11 χρόνια που υπάρχει θετική κατάληξη στο ζήτημα με το Υπουργείο.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον Υπουργό Αμυνας και την Κυβέρνηση που ενέσκηψε στο θέμα της Κοινότητας, καθώς και για τη δυνατότητα συμμετοχής στη σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης.

Συμπλήρωσε ότι καθορίστηκε και η πρώτη συνεδρία για τις 6 Ιουνίου, στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει το Κοινοτικό Συμβούλιο.

«Θα αναμένουμε τη διεξαγωγή της μελέτης και το αποτέλεσμα και αναλόγως θα δούμε τι θα πράξουμε», κατέληξε ο κ. Χρυσοστόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα