«Κύπρος: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωζώνη”, γράφει το Reuters

19:54 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: «Κύπρος: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωζώνη”, γράφει το Reuters από το onlycy.com.

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Κύπρος: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα. Πώς η Κύπρος προβληματίζει την Ευρωζώνη», κάνει εκτενή αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «εκεί που οι ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν την τρίχρονη οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη, ξαφνικά προέκυψε το πρόβλημα της Κύπρου».

Αν και πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για ένα φαινομενικά μικρό πρόβλημα, εντούτοις δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ενώ, προσθέτει, το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας αποτιμάται σε €18 δισεκατομμύρια μόνο, καθιστώντας την οικονομία της Κύπρου την τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τα προβλήματα που δημιουργεί είναι από τα πιο περίπλοκα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς συνδυάζουν στοιχεία από Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία.»

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, συνεχίζει το δημοσίευμα, η χώρα χρειάζεται €17,5 δισεκατομμύρια για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. ευρώ για τον τραπεζικό της τομέα και έως 7,5 δισ. ευρώ για τις γενικές λειτουργίες της Κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση του χρέους.

Όπως αναφέρεται, αν και το ποσό είναι μικρό σε ονομαστικούς όρους, εντούτοις αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, καθιστώντας το πακέτο διάσωσης της Κύπρου το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά της Ελλάδας και κατά σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που χορηγήθηκε στην Πορτογαλία το 2011.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αναφέρει το πρακτορείο, ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα χρήματα για να βοηθήσει την Κύπρο. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται, προσθέτει, είναι κατά πόσον η Κύπρος θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που το πακέτο διάσωσης δεν είναι βιώσιμο.

Αναφέρει, επίσης, ότι αν δεν είναι καταστεί βιώσιμο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στη βοήθεια προς την Κύπρο, κάτι που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνολική αξιοπιστία της χώρας.

«Η Κύπρος είναι, σε επίπεδο χώρας, ο πιο σοβαρός κίνδυνος που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρωζώνη», σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Charles Dallara, που διαπραγματεύτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα πέρσι.

“Διαπιστώνω μια διάσταση μεταξύ της Κύπρο και των εταίρων της στην Ευρωζώνη και δεν βλέπω πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα”, δήλωσε.

Το πρακτορείο αναφέρει, επίσης, ότι μετά τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, οι οποίες θα αναδείξουν το νέο Πρόεδρο της χώρας, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα επανέλθουν στο προσκήνιο, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να γνωρίζουν, πλέον, ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για την υλοποίηση των στόχων που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της χώρας.

Είναι πιθανό, προσθέτει, ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τέλος Μαρτίου, αν και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αφήνουν να νοηθεί ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως μέχρι και το Μάιο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι σε περίπτωση που το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα χρειαστεί να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου της επιβολής ζημιών στους κατόχους κυπριακών κρατικών ομολόγων , κάτι που έχουν αποκλείσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ή επιβολή μεγάλων ζημιών στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

«Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή για εμάς», δήλωσε στο Reuters ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος του κυπριακού χρέους .

«Εργαζόμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το βάρος του χρέους της Κύπρου», κατέληξε.

The post «Κύπρος: Μικρό νησί, μεγάλο πρόβλημα για την Ευρωζώνη”, γράφει το Reuters appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα