Κύπρος-Ελλάδα-Μάλτα εντείνουν τη συνεργασία τους στη ναυτιλία

16:14 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα θα εντείνουν τη συνεργασία τους για προώθηση των κοινών συμφερόντων τους εντός και εκτός ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Ο Υπουργός μιλούσε μετά από συνάντηση του ιδίου, του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου της Ελλάδας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών της Μάλτας,

Josephon Mizzi και του υφυπουργό για Ανταγωνιστικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη της Μάτλας Εντουάρτ Ζαμίτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «μέσα από την πρωινή μας συνάντηση, συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας. Θα αναβαθμίσουμε το συντονισμό μας, προκειμένου να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα μέσα στην ΕΕ και εκτός της ΕΕ».

Τόνισε ότι η ναυτιλία είναι ένας πολύ ισχυρός κλάδος και για τις τρεις χώρες, είναι στοιχείο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας «πώς θα διαφυλάξουμε την ανταγωνιστικότητα των στόλων μας και των νηολογίων μας».

Ιδιαίτερα, σημείωσε, τώρα που την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει αναλάβει η Ελλάδα, η οποία είναι μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, «προσδοκούμε φυσικά ότι θα ασκήσει την επιρροή της προκειμένου ακριβώς τα κοινά μας συμφέροντα και επιδιώξεις να προβληθούν καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μας είναι αυτή τη συνεργασία να τη διευρύνουμε και με τη συμμετοχή άλλων χωρών που επίσης διαθέτουν ισχυρό στόλο και ισχυρά νηολόγια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, εξέφρασε ενδιαφέρον και την ετοιμότητά του να στηρίξει τα θέματα αυτά και στη συνάντηση που θα έχει με τον Πρωθυπουργό (Ντέιβιντ) Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία τις επόμενες μέρες.

Η τρίτη συνάντηση των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα.

Σε ερώτηση αν αναμένεται η υπογραφή κάποιας συμφωνίας, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο η συνεργασία να προσλάβει άλλο χαρακτήρα. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις, να συντονίζονται προκειμένου να ακούγεται η φωνή τους ισχυρή μέσα στον χώρο της ΕΕ αλλά και στα διεθνή φόρα», σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές της τη θαλάσσια πολιτική της Ένωσης.

«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και βεβαίως να αντιληφθούν οι Βρυξέλλες, να αντιληφθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία ποιο είναι το σημαντικό πλεονέκτημα που θα έχει η Ευρώπη, διατηρώντας ένα πολύ μεγάλο στόλο κάτω από τη σημαία της, με τη διαχείριση των πλοίων», είπε.

Ανέφερε ότι αυτή η προτεραιότητα που έχει θέσει η Ελληνική Προεδρία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί «αν δεν έχουμε τη συνδρομή και των άλλων κρατών μελών που έχουνε ισχυρούς στόλους και νηολόγια όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα». Και στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, συνέχισε, «θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη φωνή όλων των ναυτιλιακών κρατών και να καταστήσουμε σαφές σε όλη την Ευρώπη ότι σήμερα ενώ στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο απασχολούνται περίπου πεντέμισι εκατομμύρια άνθρωποι, στην ΕΕ θα μπορούσε άνετα αυτός ο αριθμός να αυξηθεί στα επτά εκατομμύρια μέχρι το 2020 υιοθετώντας τις κατάλληλες πολιτικές. Αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών που θα κάνουμε το mid term review της θαλάσσιας πολιτικής της Ένωσης, το Μάιο στην Αθήνα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει προσπάθεια εκ μέρους των Βρυξελλών για φορολόγηση της ναυτιλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα και αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε στις Βρυξέλλες, ότι αν βάλουμε μεγάλους και μη ανταγωνιστικούς φόρους στη ναυτιλία, δεν θα χάσει κάποιο κράτος αλλά θα χάσει συνολικά η Ένωση αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Σήμερα τα φορτία της παγκόσμιας ναυτιλίας, το κέντρο των φορτίων είναι η Ανατολή, και παραδοσιακά η ναυτιλία ακολουθούσε τα φορτία της. Εμείς δεν θέλουμε να χάσουμε από την Ένωση, από την Ευρώπη συνολικά την έδρα όλων αυτών των ναυτιλιακών εταιρειών που προσθέτουν πλούτο, κύρος και δύναμη στην ΕΕ», είπε.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες αναφέρθηκε ενωρίτερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «είναι η λογική των Βρυξελλών που θέλει να υπερ-ρυθμίσει τα πάντα και αντιμετωπίζει τη ναυτιλία ως ένα κομμάτι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, ενώ η ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι ανταγωνιστική με τις υπόλοιπες ναυτιλίες του υπόλοιπου κόσμου. Και αυτή είναι μια διαφορά φιλοσοφίας που πρέπει να αντιληφθούν στις Βρυξέλλες».
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα Ναυτιλίας της Μάλτας Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Joseph Hon Mizzi εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία δίνει έμφαση, στις προτεραιότητες της, στα θέματα ναυτιλίας. Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες επιδιώκουν από κοινού την προστασία της ανταγωνιστικότητας στη ναυτιλία και άλλων θεμάτων του ναυτιλιακού τομέα και σημείωσε ότι με τους άλλους δύο Υπουργούς συζήτησε θέματα «περαιτέρω συνεργασίας».

«Σκοπεύουμε να κάνουμε μια τρίτη συνάντηση που θα επεκτείνει τη συνεργασία μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα