Χάσικος: Μέχρι το τέλος του μήνα οι πρώτες απόψεις των εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ

16:14 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καταθέσουν τις πρώτες τους απόψεις ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει και η τελική τους ολοκληρωμένη εισήγηση, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Παράλληλα θα πρέπει να αναμένεται, σύμφωνα με τον Υπουργό, ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο

Σωκράτης Χάσικος συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής το Γραμματέα της Θεματικής του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του Υπουργείου Εσωτερικών με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε υπολείπονται ακόμα συναντήσεις με το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων αλλά και άλλους που έχουν ενδιαφέρον και εμπλέκονται στη διαδικασία μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έκανε λόγο για σύμπτωση απόψεων με την ΕΔΕΚ διότι, όπως εξήγησε, μέλημα είναι κυρίως πώς εξυπηρετείται ο δημότης και ο πολίτης κατά τρόπο που με το χαμηλότερο γι’ αυτόν κόστος να απολαμβάνει τις καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάθεση από 30 μη κατεχόμενους Δήμους σε ιταλική εταιρεία τη διεξαγωγή μελέτης ως απάντηση, κατά τη δημοσιογράφο, στη μελέτη που ετοιμάζουν για λογαριασμό του κράτους Βρετανοί εμπειρογνώμονες για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Χάσικος αφού ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμη καμία απολύτως ένδειξη για το αποτέλεσμα της μελέτης των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα θεωρήσει ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά των Δήμων έχει τη μορφή της «αντι-μελέτης».

Ανέφερε ότι «είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις του οποιουδήποτε» και «γιατί όχι» πρόσθεσε, «να μην δούμε και αυτή τη μελέτη και να κάτσουμε μετά να κάνουμε την αξιολόγηση μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να έχουμε κατάληξη υπό μορφή νομοσχεδίου».

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ σήμερα επανέφερε την πάγια θέση της για μείωση του αριθμού των Δήμων και πως αυτό που ο ίδιος ανέφερε είναι ότι αναμένεται από τους εμπειρογνώμονες άποψη και θέση και επί αυτού του θέματος.

«Άρα», πρόσθεσε, «να κάνουν υπομονή οι πάντες, οι μελέτες είναι χρήσιμα εργαλεία απ’ οπουδήποτε και αν προέρχονται εκτός και αν γίνονται κατά παραγγελία».

«Η δική μας η μελέτη δεν έγινε κατά παραγγελία, ούτε μιλούμε για ράψιμο κουστουμιού στα μέτρα συγκεκριμένων απόψεων ή θέσεων» συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό ακριβώς φοβούνται οι Δήμοι καθώς έχουν πληροφορίες ότι θα μειωθούν σε βαθμό που να μείνουν 5 βασικοί Δήμοι, ο Σωκράτης Χάσικος επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι θα εισηγηθούν οι εμπειρογνώμονες, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα μπορούσε η Κυβέρνηση να πληρώσει μελέτη, και μάλιστα αδρά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι πρώτες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει η τελική ολοκληρωμένη εισήγηση.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Θεματικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΕΔΕΚ Σάββας Ηλιοφώτου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών για την πορεία των εργασιών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έκανε και αυτός με τη σειρά του λόγο για ταύτιση απόψεων και προσεγγίσεων ως προς το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, υπογραμμίζοντας πως μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι πρακτικές δυσκολίες και οι αντιστάσεις που ήδη συναντά η όλη προσπάθεια και πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει το Υπουργείο Εσωτερικών στις προσπάθειες που καταβάλλει.

«Το ζητούμενο από το Υπουργείο είναι να προχωρήσει θαρραλέα και αποφασιστικά καθώς οι καιροί δεν επιτρέπουν ολιγωρία αλλά ούτε και ικανοποίηση αιτημάτων ή αντιστάσεων οι οποίες μπορεί να είχαν τη θέση τους υπό άλλες συνθήκες αλλά δεν έχουν καμία θέση μέσα στο σημερινό περιβάλλον το οποίο έχει δημιουργηθεί» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα