Κυπριακό, Προεδρία, Συρία, Βαλκάνια συζήτησαν στην Αθήνα Μαρκουλλή-Αβραμόπουλος

17:56 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απτή απόδειξη της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας που αποσκοπεί στην επίτευξη κοινών στόχων σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτήρισε τη συνάντησή της με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, στις κοινές τους δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της, η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή.
Η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση για τη βοήθεια

στην οργάνωση και διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως είπε, σε αυτήν συμμετέχουν και Ελληνες εμπειρογνώμονες αποσπασμένοι από υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Η ΥΠΕΞ έδωσε σε αδρές γραμμές ένα περίγραμμα των συζητήσεων που έχει με τον Έλληνα ομόλογό της, οι οποίες αφορούν από θέματα που άπτονται και των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας όπως η διεύρυνση, οι εξελίξεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Προεδρίας.
Στάθηκε ιδιαιτέρως στις εξελίξεις στη Συρία, εκφράζοντας σοβαρότατη ανησυχία, καθώς – όπως είπε- μέχρι στιγμής έχουν χαθεί 27.000 ανθρώπινες ζωές και υπάρχει τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα με τους περισσότερους από 300.000 πρόσφυγες στα γειτονικά κράτη. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που προσπαθεί να προσεγγίσει τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τρόποι κοινής διαχείρισης του προβλήματος τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.

Αναφερόμενη στη συζήτηση μεταξύ των δύο Υπουργών για τα ελληνοτουρκικά, η κ. Μαρκουλλή μίλησε για «κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας» και «εμμονή ν’ αρνείται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία». Τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλο για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και συμπλήρωσε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές εναντίον των κυπριακών δραστηριοτήτων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη βάση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι συζητήθηκε και η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ότι ενημέρωσε για τις τελευταίες σχετικές κινήσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για το θέμα και ότι αναμένει να ενημερωθεί για την πρόσφατη επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας ως προς την εμμονή της να μην αναγνωρίζει την κυπριακή προεδρία, η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά, αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο δια του Προέδρου του όσο και δια των αρχηγών των κρατών που συμμετείχαν, έστειλε ένα πολύ έντονο μήνυμα προς την Τουρκία όπου χαρακτηριζόταν απαράδεκτη η στάση της να αρνείται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία και την προέτρεπε να συνεργαστεί με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Α

Keywords
Τυχαία Θέματα