Κυπριακό και οικονομία συζήτησε το ΠΓ της ΕΔΕΚ

10:34 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κυπριακό και απευθείας διαπραγματεύσεις και οικονομία και Τρόικα ήταν τα θέματα τα οποία απασχόλησαν το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ, που συνήλθε την Τετάρτη το βράδυ σε τακτική συνεδρία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει διαφωνία και έντονη ανησυχία για την «κωδικοποίηση των θέσεων των δύο πλευρών στις απευθείας διαπραγματεύσεις», στην

οποία προτίθεται να προχωρήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν – Γκι μουν.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η κωδικοποίηση αυτή οδηγεί στον κίνδυνο οι υποχωρήσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων να θεωρηθούν ως οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά αλλά και ως δεδομένες για τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ προειδοποιεί για τους κινδύνους και καλεί έστω και την υστάτη τον Πρόεδρο Χριστόφια να αρνηθεί την κωδικοποίηση».

Προσθέτει ότι η αρχή «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός εάν συμφωνηθούν όλα» είναι μεν εύηχη πλην όμως ελάχιστη σχέση έχει με την πολιτική και διπλωματική πρακτική.

Δυστυχώς, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ, «η επίμονη άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να αποσύρει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις του με την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, τις επικίνδυνες προτάσεις για το περιουσιακό, την απόδοση των 4 ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και τις πλείστες πρόνοιες για διαρχία στη λειτουργία του κράτους οδηγεί σε αυτό που είχαμε προβλέψει και επαληθεύει τους χειρότερους φόβους μας».

Το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει «για μια ακόμα φορά, την καταδίκη του για την προκλητική συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος παραβιάζοντας κατάφωρα τους όρους εντολής της αποστολής του, παρουσιάζεται ως κομιστής απειλών της Τουρκίας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Είναι για αυτό που «το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την απαράδεκτη ανοχή της απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά του Αλεξάντερ Ντάουνερ και να ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ την άμεση αντικατάστασή του».

Αναφορικά με την οικονομία και την Τρόικα, το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ «καλεί την Κυβέρνηση να προβεί σε άμεση ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων για τις προτάσεις της Τρόικας προκειμένου να συνομολογηθεί η δανειακή σύμβαση του μηχανισμού στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Την καλεί ακόμα να προχωρήσει σε άμεση διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα για διαμόρφωση κοινών θέσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι «δεν πρόκειται να συναινέσει σε μέτρα που θα πλήττουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα της κυπριακής κοινωνίας, ούτε σε μέτρα μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Καταλήγοντας, το ΚΣ ΕΔΕΚ εκτιμά ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει απαραίτητα να συνδυάζονται με μέτρα ανάπτυξης για να βγει η οικονομία από την ύφεση και για να αντιμετωπιστεί το οξυν

Keywords
Τυχαία Θέματα