Κυπριακό και οικονομία συζητά στην Αθήνα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

16:31 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας με θέμα την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό αλλά και την οικονομία. Στις συναντήσεις του ο κ. Κυπριανού συνοδεύεται από τον Γιαννάκη Κολοκασίδη, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ.

Τον κ. Κυπριανού συνοδεύει, επίσης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Ιωσήφ Ιωσήφ.

Σε δήλωση του αναφορικά με τις σημερινές του επαφές, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος συνολικά στις συναντήσεις του μίλησε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε ένα μνημόνιο κατ’ αρχήν με την τρόικα «αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής λόγω της στάσης την οποία τηρούν Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχει γίνει κατορθωτό αυτό το μνημόνιο να εγκριθεί, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο και την ίδια στιγμή τίθενται επιπρόσθετες απαιτήσεις από την πλευρά κάποιων ευρωπαϊκών χωρών».

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, στόχος ήταν να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και να δοθεί η δυνατότητα «να διατυπώσουμε τις θέσεις μας για αυτές τις απαιτήσεις τις οποίες θεωρούμε καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία και να ζητήσουμε τη στήριξη της Ελλάδας σε αυτές τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε», θεωρώντας ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και η χώρα υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τις συναντήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ήταν το Κυπριακό, καθώς όπως ανέφερε «μετά τις προεδρικές εκλογές θα ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια για προώθηση και επίλυση του προβλήματος και θέλαμε από τώρα να συζητήσουμε μαζί με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το ποιο θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν αυτές οι προσπάθειες». Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες οι οποίες φέρουν «κάποιους από τον ΟΗΕ», όπως είπε «να συζητούν αλλαγή του πλαισίου λύσης του προβλήματος». Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτοί στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται το Κυπριακό να εκτροχιαστεί από τη σωστή βάση λύσης», την οποία όπως είπε «μας την έχουν επιβάλλει το προδοτικό πραξικόπημα του `74 και η τουρκική εισβολή. Έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή κοινότητα αλλά και με την τ/κ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λύσης και η δική μας η άποψη είναι ότι για να αποφύγουμε τα χειρότερα θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το πλαίσιο».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη συζήτηση μπροστά στις κάμερες, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, καθώς όπως είπε «οι τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν και τον Ντάουνερ να εγκαταλείπει τη λύση της Ομοσπονδίας και να λέει ότι πρέπει να ψάξει άλλο πλαίσιο ο ΟΗΕ, το οποίο θα είναι καταστροφικό κατά την άποψή μας».

Παράλληλα έγινε αναφορά και στο θέμα της οικονομίας, με τον Πρόεδρο Παπούλια να δείχνει ενδιαφέρον για την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, αλλά και τις θέσεις της επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι η κ. Μέρκελ είπε ότι η ΕΕ «θα πρέπει να είναι αλληλέγγυα με την Κυπριακή Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις τους, που – κατά τη δική μου άποψη – δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, γιατί θα σημαίνει καταστροφή».

Ερωτηθείς από τον Πρόεδρο Παπούλια για το θέμα των τραπεζών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απάντησε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να έχει σοβαρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσθέτοντας ότι «ενώ έχουμε εμείς καταρχήν συμφωνήσει με την τρόικα στο μνημόνιο, υπάρχει πρόβλημα αποδοχής του μνημονίου από το Eurogroup και από κάποιες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία».

Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση της με τον Α. Κυπριανού ανέφερε ότι υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών για τα θέματα της κρίσης, του μνημονίου, αλλά και του Κυπριακού. Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την υποχρέωσή μας σε αυτήν την περίοδο μαζί με τα θέματα της κρίσης να σκεφτόμαστε την κατάσταση στην περιοχή και το άλυτο ακόμη κυπριακό πρόβλημα» και πρόσθεσε ότι «σε συνθήκες κρίσης θα ευνοήσει και περισσότερες παρενέργειες μια και η περιοχή έχει και μεγάλους ανταγωνισμούς και σε αυτήν την περίπτωση είναι μεν αυτονόητο αλλά δεν το θεωρούμε καθόλου περιττό και ρουτίνα να επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού έτσι όπως το διεκδικεί η Κυπριακή Προεδρία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπήρξε μεταξύ τους σε όλες τις αναλύσεις των θεμάτων τα οποία συζητήθηκαν. Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «οι ανησυχίες τις οποίες είχαμε διατυπώσει από το αρχικό στάδιο αυτών των συζητήσεων που είχαν ξεκινήσει με την τρόικα, δυστυχώς επιβεβαιώνονται», προσθέτοντας ότι «παρόλο που η κυπριακή πολιτεία έχει συμμορφωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της τρόικα, έχουμε από εκεί και πέρα διαπραγματευτεί σκληρά για να διαφυλάξουμε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνική κυριαρχία αλλά και θεσμούς τους οποίους θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικούς για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι επανέρχονται κάποιοι, Γερμανοί και άλλες χώρες, με πρόσθετες απαιτήσεις «οι οποίες μας δυσκολεύουν πάρα πολύ και είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας την πλευρά γιατί θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε πλήρη καταστροφή, αν γίνουν αποδεκτές. Και θέλαμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες σε αυτά τα ζητήματα».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στην ταύτιση με το ΚΚΕ όσον αφορά την ανάλυση του θέματος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «κάποιοι καταβάλλουν προσπάθειες δυστυχώς και από το εξωτερικό αλλά φαίνεται και στο εσωτερικό του νησιού, να ξεφύγει το Κυπριακό από τη συμφωνημένη βάση λύσης», επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό θα είναι καταστροφικό και όχι απλά και μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε συμφωνία, σε επανένωση του νησιού, απελευθέρωση και επανένωση αλλά αντιθέτως φοβούμαστε ότι θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού».

Ο Α. Κυπριανού είχε επίσης συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το απόγευμα θα δει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Το βράδυ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο οίκημα της Προοδευτικής και αύριο έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα