ΚΣ ΕΔΕΚ : Σημαντική εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας αλλά η κατάσταση της οικονομίας παραμένει δύσκολη

17:15 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, θεωρεί μεν ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής κρίθηκε από την Τρόικα ως θετική, εκφράζει όμως ταυτόχρονα την ανησυχία του για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας η οποία παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, αναφέρει ο βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης.

Σε ανακοίνωση του, ο κ. Νικολαίδης σημειώνει τα σημαντικά βήματα που έγιναν αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας

και του Συνεργατισμού και τη συγκρότηση της νέας διοίκησης στην Τράπεζα Κύπρου, καθώς επίσης και το ότι τα δημοσιονομικά βρίσκονται εντός των στόχων του Μνημονίου.

Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία, προσθέτει, είναι πως θα μπορέσει η οικονομία μας να βγει έξω από τα επικίνδυνα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα.

“Η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται βυθισμένη στην ύφεση, και η έλλειψη ρευστότητας, τα ψηλά επιτόκια και οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές οδηγούν πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο”, σημειώνει.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των νέων μας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας και τα νοικοκυριά οδηγούνται σε τεράστια αδιέξοδα από την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Η Τρόικα, σημειώνει ο κ. Νικολαίδης, δεν φαίνεται να θέλει να κατανοήσει τις πραγματικότητες αυτές, και αντ ’ αυτού θέτει επιτακτικά την επιβολή οδικού χάρτη για εκποίηση ακινήτων που βρίσκονται σε υποθήκη, ως του μοναδικού τρόπου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ουσιαστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και καλούμε την Κυβέρνηση να συμβάλει επιτέλους προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, μέσα στις σημερινές συνθήκες, θα έπρεπε να ήταν η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα δώσει ώθηση στην Κυπριακή οικονομία”, αναφέρει.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, πρέπει να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την παροχή επιπλέον ρευστότητας στο τραπεζικό μας σύστημα ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

“Θέλουμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα τον τρόπο ιδιωτικοποίησης των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών του τόπου CYTA, ΑΗΚ και ΑΛΚ, και προχωρεί στην άμεση εκπόνηση σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων και εκποιήσεων κρατικής περιουσίας”, προσθέτει.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, αναφέρει ο κ. Νικολαίδης, παραμένει σταθερό στη θέση του: “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των τριών μεγάλων ημικρατικών οργανισμών γιατί δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον”.

Το κύριο ζητούμενο αυτή τη στιγμή, σημειώνει, είναι ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση των οργανισμών αυτών, με στόχο να καταστούν πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί για να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην οικονομία του τόπου, να διασφαλίζουν την πρόσβαση του λαού σε αγαθά πρώτης ανάγκης, αλλά και να διατηρήσουν τον ευρύτερο ρόλο τους σε ευαίσθητους τομείς για την εθνική μας ασφάλεια.

“Αν δεν υπάρξουν άμεσα ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οργανισμοί αυτοί θα συνεχίσουν μια πορεία που θα τους καταστήσει αναποτελεσματικούς και μη βιώσιμους και θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία”, προσθέτει.

Η μετοχοποίηση οργανισμών που λειτουργούν σε ελευθεροποιημένο περιβάλλον, σημειώνει, προσφέρει μια προοπτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των οργανισμών αυτών μέσα από την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία.

“Είναι απαραίτητη όμως η προετοιμασία και εφαρμογή ξεχωριστού νομοθετικού πλαισίου για πιθανή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε κάθε οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε οργανισμού, και όχι με συνοπτικές διαδικασίες και πολυνομοσχέδια όπως φαίνεται να συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των οργανισμών αυτών και ο κρατικός έλεγχος, ιδιαίτερα σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος μας”, συμπληρώνει.

Αποκαλύψεις για πιθανό χρηματισμό κομμάτων

Προχθές αποκαλύφθηκε με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Νικολαίδης, ότι η ΜΟΚΑΣ διαβίβασε στοιχεία στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με βάση τα οποία ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ δόθηκε από την εταιρεία FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου σε κυπριακά πολιτικά κόμματα.

“Η βαριά σκιά της διαπλοκής, της διαφθοράς και του χρηματισμού πέφτει σε όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Ως εκ τούτου η αποκάλυψη όλων των στοιχείων που αφορούν τα κόμματα στα οποία δόθηκαν χρήματα από τον συνεργάτη του Α. Βγενόπουλου αποτελεί επιτακτικό καθήκον. Δεν είναι δυνατόν να αιωρείται η σκιά της διαπλοκής, της διαφθοράς και του αθέμιτου πλουτισμού σε όλα τα πολιτικά κόμματα”, προσθέτει.

Η ΕΔΕΚ, συνεχίζει, απαιτεί εδώ και τώρα να αποκαλυφθεί η αλήθεια, όλη η αλήθεια και μόνο η αλήθεια.

“Εκείνοι που χρηματίστηκαν από εκείνους που ευθύνονται για την οικονομική χρεοκοπία της Κύπρου πρέπει να αποκαλυφθούν. Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στο κουκούλωμα αυτού του σκανδάλου. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση όσων κατέχουν τα στοιχεία. Διαφορετικά θα επανερχόμαστε καθημερινά στο τεράστιο αυτό θέμα”, συμπληρώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα