Η Κομισιόν καλεί τις περιφέρειες της ΕΕ να αξιοποιήσουν το δυναμικό καινοτομίας για ανάπτυξη

16:33 8/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών της ΕΕ μέσω των κοινοτικών επενδύσεων και του στοχοθετημένου σχεδιασμού, υπογράμμισε σήμερα στο πλαίσιο της διάσκεψης: «Οι περιφέρειες ως κινητήριες δυνάμεις για μια νέα ανάπτυξη μέσα από την έξυπνη εξειδίκευση», που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος περιφερειακής πολιτικές Γιοχάνες Χαν.

Ο Αυστριακός Επίτροπος καλεί τις περιφέρειες να προσδιορίσουν τα κύρια στοιχεία

στα οποία υπερτερούν και να διοχετεύσουν πόρους σε αυτά με σκοπό να ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

«Είναι ανάγκη οι ευρωπαϊκές περιφέρειες να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στον δρόμο της καινοτομίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο προσδιορισμός, η αξιοποίηση και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας είναι στοιχεία απαραίτητα για την επίτευξη εξυπνότερων και κατάλληλα στοχευμένων επενδύσεων που θα αποφέρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και θα αυξήσουν τον αντίκτυπό τους. «Ετσι θα έχουμε τη δυνατότητα να επιτύχουμε περισσότερα με λιγότερα και να ενεργοποιήσουμε το δυναμικό καινοτομίας κάθε περιφέρειας της Ευρώπης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαν οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης θα πρέπει να αναπτύσσονται παράλληλα με τον ιδιωτικό τομέα, τους ερευνητές και την κοινότητα της καινοτομίας. Μόνον τότε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, αλλά και των ατόμων, είπε, ενώ αναφέρθηκε και σε παραδείγματα τέτοιων στρατηγικών, όπως η επικέντρωση στη γαλάζια ανάπτυξη στα Κανάρια Νησιά, η στρατηγική καινοτομίας για την υγειονομική περίθαλψη στη Φλάνδρα ή ο εκσυγχρονισμός της ιταλικής βιομηχανίας υποδημάτων στην περιφέρεια Μάρκε (Marche) της Ιταλίας. Οι περιφέρειες αυτές πέτυχαν, χάρη στη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να προαγάγουν τους κοινούς στόχους για την ανάπτυξη και την καινοτομία, κατέληξε.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η συζήτηση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι προτάσεις για τη νέα πολιτική συνοχής 2014-2020 βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Βασικό στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η εισαγωγή προϋποθέσεων οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται πριν από τη χορήγηση των κεφαλαίων. Μία από αυτές είναι η ανάπτυξη μιας σαφούς και προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής «έξυπνης εξειδίκευσης» για την έρευνα και την καινοτομία. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι επενδύσεις κατά τα επόμενα 7 έτη και να εξασφαλίζει την επίτευξη ξεκάθαρων στόχων επιτόπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα