Κουρσουμπά: Τα οικονομικά μέτρα να μη λειτουργήσουν εις βάρος των παιδιών

16:06 22/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η λήψη των αναγκαίων και δικαιολογημένων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι για έκπτωση στο επίπεδο των δικαιωμάτων του παιδιού, ανέφερε η Επίτροπος Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά κατά την παράδοση της Ετήσιας Εκθεσής της για το 2010 στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Η κ. Κουρσουμπά είπε ότι το 2010 είναι το έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη τριετία του θεσμού, για αυτό και αποτελεί έτος απολογισμού

της πρώτης τριετίας. Πρόσθεσε ότι αποτελεί ολοκλήρωση του πρώτου τριετούς σχεδίου δράσης που είχε υιοθετήσει με την ανάληψη των καθηκόντων της με το γενικό τίτλο «Δικαιώματα του παιδιού: υπόθεση όλων».

Πρόκειται, είπε, «για την έκφραση του οράματος μου για τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι πραγματικότητα». Πρόσθεσε ότι γίνεται κατανοητό ότι αυτό δεν είναι μόνο υποχρέωση της πολιτείας, της νομοθετική εξουσίας και της εκτελεστικής, αλλά και του καθενός.

«Στην πρώτη τριετία νιώθω ικανοποίηση να αναφέρω ότι ο θεσμός έχει εμπεδωθεί στα πλαίσια της κυπριακής κοινωνίας ως σημείο αναφοράς για θέματα δικαιωμάτων του παιδιού και θέλω να επισημάνω ιδιαίτερα, τον καταλυτικό ρόλο της νομοθετικής εξουσίας στην καταξίωση του θεσμού», ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής η κ. Κουρσουμπά.

Εξήγησε ότι η νομοθετική εξουσία έχει συμπεριφερθεί στο θεσμό από την σύστασή του με σεβασμό και με ένα πνεύμα συνεργασίας, αφού η Επίτροπος καλείται σε όλες τις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στην άσκηση νομοθετικού έργου, αλλά και κοινοβουλευτικού ελέγχου όταν συζητούνται θέματα που αφορούν παιδιά. Πρόσθεσε ότι σε πλείστα όσα θέματα υπάρχουν θέσεις της Επιτρόπου και συμμετοχή της σε κοινοβουλευτικές επιτροπές για θέματα παιδείας, υγείας, βίας στην οικογένεια, παιδιών με ειδικές ανάγκες και θέματα περιβάλλοντος που άπτονται παιδιών.

Η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι με τη στήριξη της Βουλής και του κάθε βουλευτή ξεχωριστά, ο θεσμός κατάφερε μέχρι σήμερα να δώσει το στίγμα του στην κοινωνία.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε στην κ. Κουρσουμπά για την επίδοση της ετήσιας έκθεσής της και εξήρε το έργο το οποίο επιτελεί για την προστασία των παιδιών.

«Η Επίτροπος είναι ο φύλακας άγγελος των παιδιών και θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται ο θεσμός και προς αυτή την κατεύθυνση η Βουλή των Αντιπροσώπων σας διαβεβαιώνει ότι όχι μόνο θα συνεχίσει τη συνεργασία της μαζί σας, στο επίπεδο των διαφόρων κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά ότι συνεχώς η Βουλή θα αγρυπνεί και θα γρηγορεί για να σας στηρίζει στο έργο σας», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι το έργο της Επιτρόπου είναι έργο που εκτιμάται από την κυπριακή κοινωνία και συνδέεται άμεσα με τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα