Το Σωματείο «Μάνα» συμπαραστέκεται στις άπορες οικογένειες της Λάρνακας

15:23 4/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δίπλα στις άπορες οικογένειες της Λάρνακας βρίσκεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Σωματείου «Μάνα» στη Λάρνακα, το οποίο ενώ ήταν αδρανοποιημένο τα τελευταία χρόνια, μετά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας στην Κύπρο, επαναδραστηριοποιείται.

Μια ομάδα γυναικών τον περασμένο Οκτώβριο, μέσα από γενική συνέλευση, εξέλεξε Επιτροπή με στόχο τη βοήθεια προς τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ

η Πρόεδρος του Σωματείου «Μάνα» Έμιλη Χριστοφίδου – Λεοντιάδου ανέφερε ότι αρχικά συστάθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο παρέχει άμεσα στήριξη σε οικογένειες δυσπραγούντων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καν τρόφιμα για τις οικογένειές τους.

Πρόσθεσε ότι «οι καταιγιστικοί ρυθμοί αύξησης της ανεργίας που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την πόλη μας, έφερε ενώπιον όλων μας επιτακτικά το καθήκον ίδρυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου από το Σωματείο «Μάνα». Στόχος μας είναι η συμπαράσταση και η παροχή αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας. Το Παντοπωλείο δέχεται τρόφιμα, ιδιαίτερα ξηρή τροφή η οποία καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, ενήλικων και παιδιών».

Εξήγησε ότι «η διαδικασία προβλέπει συλλογή τροφίμων από τα μέλη του Οργανισμού, αλλά και η αποδοχή εισφορών από οποιονδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει. Με τη συλλογή των χρημάτων, γίνεται αγορά των αναγκαίων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Ακολούθως, συμπληρώνονται έντυπα από αιτητές και μετά την έγκριση των αιτήσεων, γίνεται η διανομή των τροφίμων, μια φορά το μήνα, συνήθως Σάββατο».

Η κ. Λεοντιάδου σημείωσε πως «από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα, έχει γίνει έξι φορές διανομή τροφίμων και κάθε φορά έχει καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός αιτήσεων οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 130 και 170. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι οι αιτήσεις αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

Ανέφερε ακόμα πως «η κρίση βαθαίνει, η ανεργία εκτοξεύεται με θύμα τους ανθρώπους που πολλοί μένουν χωρίς δουλειά και χωρίς πόρους και περιέρχονται σε φοβερά αδιέξοδα σε ό,τι αφορά πλέον στην κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Σωματείου «Μάνα» θέτει ενώπιον όλων επιτακτικά το καθήκον για κοινωνική προσφορά» είπε.

Καλωσορίζοντας κάθε δυνατή βοήθεια και με το σλόγκαν «αυτές τις μέρες και η μικρότερη συνεισφορά έχει πλέον τεράστια σημασία», η κ. Λεοντιάδου είπε πως «περνούμε δύσκολες μέρες και αναμένεται να έρθουν ακόμα δυσκολότερες. Οι συνάνθρωποι μας περιμένουν από εμάς. Ο λαός μας έχει ευαισθησίες και διαθέτει αντοχές. Δεν πτοείται από τα προβλήματα και θα πολεμήσει την κρίση που άλλοι έφεραν στην πατρίδα μας».

Αναφερόμενη στο Σωματείο «Μάνα,» η κ. Λεοντιάδου είπε πως «ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1959 από μια ομάδα γυναικών στη Λάρνακα, με σκοπό τη φιλανθρωπία και τη μέριμνα για τη μητέρα και το παιδί. Στα πλαίσια της κοινωνικής του προσφοράς, στάθηκε με ζήλο στο πλευρό της εργαζόμενης γυναίκας ιδρύοντας νηπιοκομικό σταθμό, παιδικές εξοχές και συσσίτια. Τα έσοδα στην αρχή της λειτουργίας του προέρχονταν από τις συνδρομές των μελών, οδικούς εράνους, παζαράκια και εορτές».

Το 1974, συνέχισε το Σωματείο «στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες με τη συλλογή και διανομή τροφίμων και ρουχισμού και τη διοργάνωση συσσιτίων στα σχολεία. Τα μέλη του Σωματείου διέπρεψαν στην εθελοντική δράση και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με αξιοθαύμαστη ανιδιοτέλεια. Το Σωματείο αδρανοποιήθηκε στη συνέχεια για να επανέλθει δυναμικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε να διαμορφώνει συνθήκες ανέχειας στην κοινωνία της Λάρνακας».

Η κ. Λεοντιάδου κάλεσε τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που έχει την έδρα του στο οίκημα του Συλλόγου «Προμηθέας» στην περιοχή Δροσιάς στη Λάρνακα. Ο κόσμος μπορεί να προσφέρει διάφορα τρόφιμα όπως μακαρόνια, ρύζι, φασόλια, φακές, αλεύρι, κονσέρβες, λάδι, χαρτί τουαλέτας, πατάτες, κρεμμύδια, γάλα κονσέρβας ή μακράς διάρκειας και ό,τι άλλο μπορεί να προσφερθεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν για περισσότερες πληροφορίες στο Σωματείο «Μάνα» ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 99575545, 99441068 και 99 740171.

Keywords
Τυχαία Θέματα