Κομισιόν: Ανάκτηση 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη μέλη στο γεωργικό τομέα

17:28 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάκτηση του ποσού των 100.000 ευρώ από την Κύπρο, ως αδικαιολογήτως καταβληθέν στον τομέα της γεωργίας, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνολικά πρόκειται να ανακτήσει 414 εκατ. ευρώ από 22 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο προτεινόμενη διόρθωση για την Κύπρο, επιβάλλεται λόγω εκπρόθεσμων διοικητικών ελέγχων και ακατάλληλου χρονοδιαγράμματος των επιτόπιων ελέγχων.

Για την Ελλάδα, το ποσό της διόρθωσης ανέρχεται σε 9,323 εκατ. ευρώ, ενώ αφορά υπερβάσεις δαπανών στη δημόσια αποθεματοποίηση, με τήρηση ελέγχων στις πριμοδοτήσεις ζώων και εκπρόθεσμες πληρωμές στο γεωργικό τομέα.

Στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης θα ανακτηθούν 414 εκατ. ευρώ από τις εξής χώρες: το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση των περισσότερων ενισχύσεων της ΚΑΠ, κυρίως μέσω των οργανισμών πληρωμών τους. Είναι, επίσης, υπεύθυνα για τη διενέργεια ελέγχων, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο των αιτήσεων άμεσων ενισχύσεων που υποβάλλουν οι γεωργοί.

Η Επιτροπή διενεργεί πάνω από 100 ελέγχους ετησίως για να εξακριβώσει ότι οι έλεγχοι των κρατών μελών και τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι ικανοποιητικά, ενώ μπορεί να ανακτά τα οφειλόμενα κεφάλαια εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι η διαχείριση και ο έλεγχος του κράτους μέλους δεν είναι ικανοποιητικά για να εξασφαλιστεί ότι οι πόροι της ΕΕ έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα