Κομισιόν: η Ιταλία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της

17:28 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη την ψήφο των Ιταλών πολιτών, ωστόσο θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων για μείωση του χρέους και μεταρρυθμίσεις.

«Πήραμε το μήνυμα των εκλογών, αλλά η Ιταλία έχει αναλάβει δεσμεύσεις, τις οποίες οφείλει να τηρήσει για το καλό των πολιτών της», ήταν η επίσημη θέση της Κομισιόν, την οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, που ζητάει αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Ο ιταλικός λαός έκανε τη δημοκρατική του επιλογή,

η εικόνα που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι βεβαίως σύνθετη, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους ιταλικούς θεσμούς και στην ικανότητα του Προέδρου της χώρας να δρομολογήσει άμεσα τα επόμενα βήματα, διασφαλίζοντας ότι η Ιταλία μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προσκλήσεις που έχει μπροστά της», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Ιταλία τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα οδηγήσει σε μια αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι η Ιταλία ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι των Βρυξελλών αλλά και των άλλων κρατών μελών για μείωση του ελλείμματος και του χρέους, καθώς και μεταρρυθμίσεις για βελτίωση ανταγωνιστικότητας και αύξηση της απασχόλησης. «Για μας οι δεσμεύσεις παραμένουν, είναι οι δεσμεύσεις της χώρας και περιμένουμε ότι θα τις σεβαστεί και πως αυτό θα είναι το μήνυμα που θα στείλει η νέα κυβέρνηση ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη», τόνισε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος έπλεξε το εγκώμιο της απερχόμενης κυβέρνησης-Μόντι υπογραμμίζοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία έκανε πολλές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων δεν μπορεί να είναι ορατά άμεσα, αλλά θα αποδειχθούν ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας, για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν από την επόμενη κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική, ενώ διερωτήθηκε ποια θα ήταν η κατάσταση στην Ιταλία με το κολοσσιαίο χρέος των 2.000 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια και ποιό θα ήταν το βάρος για τις επόμενες γενιές, χωρίς της μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης-Μόντι.

Ποτέ δεν ισχυρισθήκαμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία θα οδηγήσουν μέσα σε έξι μήνες σε κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό, τόνισε.

Τέλος, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε υπεραπλουστευμένο να κατηγορείται η Κομισιόν ότι αυτή επιβάλλει την λιτότητα στα κράτη μέλη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός ρόλος της, που είναι να βοηθήσει την Ιταλία και τις άλλες χώρες να επανέλθουν στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ιδιαίτερα επικριτικός για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προκύπτει από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών είναι ότι «οι πολίτες είναι έτοιμοι να υποβληθούν σε θυσίες, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος».

Οι Ιταλοί πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την πολιτική λιτότητας που τους επιβλήθηκε, πρόσθεσε ο κ. Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία επηρεάζει σήμερα όλη την Ευρώπη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχει μια ισχυρή ψήφος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα πρέπει να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη λιτότητα με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα